Kikapcs

Nézd élőben a Szeged365.hu-n a 91. Ünnepi Könyvhét megnyitóját

Könyvbemutatókkal, jeles íróvendégekkel, zenés produkciókkal, lemezbemutatóval vár a 91. Ünnepi Könyvhét a Dugonics téren, a Somogyi – könyvtár Dóm téri központjában, és fiókkönyvtáraiban. A rendezvényt a Szegedi Tudományegyetem könyvbemutatói és tudománynépszerűsítő programjai színesítik. Nézd meg a kínálatot, és szemezgess kedvedre a sok, színes program közül!

De előbb: nézd nálunk élőben a megnyitót, amely fél ötkor veszi kezdetét, itt ni:

https://www.facebook.com/szeged365/videos/337894590973054/

SIMON MÁRTON, DINNYÉS JÓZSEF, SZILASI LÁSZLÓ, ÉS BÍRÓ – BALOGH TAMÁS A KÖNYVHÉT SZÍNPADÁN A DUGONICS TÉREN

Az idei könyvhetet Simon Márton költő, műfordító, a slam poetry műfajának kiemelkedő képviselője nyitja meg. A meghívott vendégek listáján olyan neveket találhatunk, mint Dinnyés József szegedi születésű zeneszerző, előadóművész, „daltulajdonos”, énekes, gitáros, Szilasi László irodalomtörténész, József Attila-díjas író, egyetemi docens, vagy Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, író.

Fotó: Simon Márton hivatalos Facebook oldala

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR DÓM TÉRI FŐÉPÜLETÉBEN BEMUTATKOZIK APRÓ FERENC, PUSZTAI VIRÁG, BENE ZOLTÁN, ÉS MIKLYA LUZSÁNYI MÓNIKA

A Dóm téri bibliotékában ismerhetik meg az érdeklődők Apró Ferenc: Szögedi arcok, Pusztai Virág: A képekből összerakott ember, Bene Zoltán: Isten, ítélet, Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány című könyvét.

Fotó: Pusztai Virág hivatalos Facebook oldala

A STEFÁNIA FIÓKKÖNYVTÁR-KLUBBAN MUTATKOZIK BE VAJDA VILLŐ, A DEÁK OLIMPIA IRODALMI VERSENY GYŐZTESE

Vajda Villő: Hanna című novellájával első helyezést ért el a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban rendezett Deák Olimpia irodalmi kategóriájában. A szerzővel a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

ÉLETEK, TÖRTÉNETEK A TISZA-MAROS SZÖGÉBŐL – BEMUTATKOZIK KEREKES IBOLYA TÁPÉRÓL SZÓLÓ KÖNYVE

Kerekes Ibolya: Elhaladt az idő – Életek, történetek a Tisza-Maros szögéből című könyvét a Tápai Fiókkönyvtárban mutatják be.

Fotó: Facebook

„Kerekes Ibolya (1969) néprajzkutatót családi gyökerei kötik Tápéhoz, a Tápai réthez és Marosleléhez. E kötetben közreadott írásai egy földrajzilag valóságosan is bejárható út egyes pontjaihoz kapcsolódnak. A múltat idézik meg, de a mához is szólnak. Tápéról indulunk, majd a Tápai réten keresztül Maroslelére jutunk el” – olvasható a kötet hátoldalán.

AZ SZTE SZERVEZÉSÉBEN IS REMEK PROGRAMOK VÁRJÁK AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT LÁTOGATÓIT

MIRE VALÓ A KREATÍV ÍRÁS ÉS A SZÉPÍRÁS?

Mire való a kreatív írás és a szépírás? címmel Szilasi László, az SZTE BTK irodalomtörténész oktatója, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas író vezetésével tartott programon bemutatkozik a Homo Ludens Project, valamint a ZUG Színház és Művészeti Tetthely kreatív írás foglalkozása.

Fotó: Homo Ludens Project Facebook oldala

A KÖZJÓ APOSTOLAI

A közjó apostolai. Történelemformáló személyiségek a XX-XXI. században címmel a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg Botos Katalin legújabb kötete. Az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézetének professor emeritájával Málovics György egyetemi docens (SZTE GTK Kutatóközpont) beszélget.

ISZLÁM ÉS POLITIKA

Iszlám és politika címmel 2019-ben, az SZTE NKI JATEPress Kiadó gondozásában jelent meg J. Nagy László, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék professzor emeritusának kötete. A könyvbemutató házigazdája: Kormányos András nyugalmazott könyvtáros.

Fotó: libri.hu

GENETIKAI MOZAIKOK

Az SZTE ÁOK professzora, dr. Szabad János bemutatja Genetikai mozaikok című, az SZTE NKI JATEPress gondozásában megjelent kötetét. Moderátor: prof. dr. Erdélyi Miklós, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének igazgatója.

SZEPTEMBER 17. AZ ELSŐ NAP RÉSZLETES PROGRAMJA:

Megnyitó ünnepség: 2020. szeptember 17. (csütörtök) 16.30 Dugonics tér

Programok:

  • Sátorban a Szeged folyóirat– szeptember 17. 16.00–19.00 Dugonics tér, vendégsátor
  • A Europe Direct Szeged a könyvhéten– szeptember 17. 16.00–19.00 Dugonics tér, vendégsátor A Europe Direct Szeged az európai uniós intézmények, illetve saját kiadványait mutatja be
  • Simon Márton dedikál– szeptember 17 17.15 Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra (portré: Slezák Zsuzsa; Jelenkor Kiadó)
  • Deák Mór és Dinnyés József élőzenés bemutatója– szeptember 17. 17.15 Dugonics tér Deák Mór Hittelenítés (Hungarovox) című verseskötetének és Dinnyés József Visszatérés (Hungarovox) című CD-lemezének énekes, élőzenés bemutatója
Fotó: Bányai Ilona Facebook oldala
  • Bányai Ilona és Urbánszki László dedikál – szeptember 17. 17.45 Dugonics tér, a Lazi Könyvkiadó sátra
  • Deák Mór és Dinnyés József dedikál– szeptember 17. 18.15 Dugonics tér, mobil stand

A részletes programokat itt tekintheted meg, illetve frissülő információk az SZTE Hírportálján ( www.u-szeged.hu ) olvasható.

Szerzők: Fülöp Tímea, Pósa Tamara

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb