Szegedi Arcok

Mit tud hozzátenni egy ablak a levegőtlen szobához? – megnyitották a 91. Ünnepi Könyvhetet

Mit tud hozzátenni egy ablak a levegőtlen szobához? Tette fel a kérdést Simon Márton költő, a slam poetry kiemelkedő alakja a 91. Ünnepi Könyvhét megnyitóján elmondott beszédében arról, hogy milyen szerepe van mai életünkben az irodalomnak. A válasz egyszerű: mindent áthat a kultúra és az irodalom, csak észre kell vennünk annak jelentőségét és szépségeit a mindennapjainkban.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A 91. Ünnepi Könyvhetet a koronavírus járvány miatt rendhagyó módon június helyett most szeptemberben rendezik meg. Az ünnepi hét során több mint 20 helyszínen, vagy 100 rendezvény várja a kultúra iránt érdeklődő szegedieket. A fő helyszín, mint mindig most is a Dugonics tér lesz, ahol közösen jelenik meg 12 kiadó és könyvkereskedés, köztük országos kiadók, mint a Napkút, vagy a Móra Kiadó, de olyan szegediek is képviseltetik magukat, mint a Lazi Kiadó, vagy a Líra Csoport.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A széles választék és a színes felhozatal miatt mindenképp érdemes kilátogatni a rendezvényre, mondta el Andóczi Balogh Éva, a főszervező Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár PR munkatársa, hiszen szegediként nagyon fontos, hogy ismerjék a helyiek Szeged kulturális értékeit, legyen szó irodalomról, költészetről, zenéről, vagy táncos programokról. Andóczi Balogh Éva azt is elmesélte, hogy az Ünnepi Könyvhét során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megjelenési és bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a szegedi íróknak és költőknek, hiszen fontos, hogy tudjuk, ismerjük azokat az alkotó közösségeket, amelyek tagjai köztünk élnek, alkotnak, vagy itt kezdték pályájukat, városunk szülöttei, akikre büszkék lehetünk.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu, a képen: Andóczi Balogh Éva, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár PR munkatársa

Az Ünnepi Könyvhét kettős célt szolgál: egyrészt nagyon fontos a hagyományok ápolása, másrészt az újdonságok bemutatása az irodalomkedvelő közönségnek, amelyben nagy hangsúlyt kap a helyi értékek megőrzése. Véli Tóth Károly a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke, ahogy reményét fejezte ki az iránt, hogy a kultúra nem csak ebben a pár napban, hanem az év minden napján jelen lesz életünkben.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu, a képen: Tóth Károly, a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke

Éld át a tegnapi ünnepélyes megnyitó emlékezetes pillanatait videónkkal, közben pedig szemezgethetsz cikkünkből a fesztivál színes programjai közül. A teljes programleírást pedig itt találhatod.

Kedvcsináló ízelítőként pedig tekintsd meg Török Kornél fotóriporter kollégánk képeit:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb