Kikapcs

Ha eddig kihagytad volna, itt az idő pótolni – Ingyenesen bejárható lesz a hétvégén a Szegedi Dóm Látogatóközpont és a Mini Hungary Park Mórahalmon

Pazar programokkal kecsegtet ez a hétvége is Szegeden és környékén, hiszen a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében ingyenesen megnézheted a Szegedi Dóm Látogatóközpontot és a történelmi Magyarország építészeti emlékeit bemutató Ezer év parkját, a korábban Mini Hungary Park néven ismert kiállítást Mórahalmon 2020. szeptember 19-20. között.

A Dóm altemplomában kialakított Látogatóközpont kínálatában szerepel a Dóm nyugati tornyának kilátó szintje, amely 302 lépcsőfokon keresztül közelíthető meg. Emellett lehetőség nyílik Szeged legrégebbi épületének, a Dömötör-toronynak megtekintésére, egy rövid idegenvezetés keretében. A Látogatóközpont kiállítóterében a székesegyház és a Dóm tér építéstörténetéről szóló kiállítás, illetve a Szeged-Csanádi Egyházmegye kincstári gyűjteménye tárul az érdeklődők szemei elé. A részletes programokról itt olvashatsz.

Fotó: oroksegnapok.gov.hu

A mórahalmi Mini Hungary Park teljes felújításon esett át, immáron Ezer év parkja néven látogatható. A szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területen a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába 1:25-ös méretarányú makettek formájában. Templomok, várak, paloták valamint kastélyok és más műemlékek várnak élő közelségben a régi idők emlékeivel. A program részleteiért kattints ide.

Fotó: oroksegnapok.gov.hu

A mini Magyarország és a Dóm programjai mellett az érdeklődők megismerhetik az „Üvegpalota”, a Napsugaras- és az Algyői Tájház titkait, vagy éppen a Tornyai János Múzeumnak és az Alföldi Galériának helyt adó épületek rejtett szépségeit is.

Az Európai Tanács kezdeményezésére 30 éve indult az Európai Örökség Napok rendezvénysorozat, amely mára  több, mint 50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket. Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fel a figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

Forrás: oroksegnapok.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb