Mindenmás

Új jövevénnyel bővült a Szegedi Vadaspark népes állatcsaládja – nagy sikerrel szaporítja a Szegedi Vadaspark az egyszer már a kihalás szélén lévő mezopotámiai dámszarvast

Szeptemberben is érdemes kilátogatni a Szegedi Vadasparkba, főként, ha szeretnéd látni a szinte még újszülött mezopotámiai dámszarvas borjút, aki az ősz első napján látta meg a napvilágot. A kicsi születése természetvédelmi szempontból is nagyon fontos, hiszen egyszer már kipusztítottnak vélték a fajt. Azóta büszkén elmondhatjuk, hogy a mezopotámiai dámszarvas egyike azoknak az állatoknak, akiket a Szegedi Vadaspark évek óta sikeresen szaporít az európai fajmentő tenyészprogram keretében.

Fotó: zooszeged.hu

A kis borjú nemét még nem lehet tudni, a szakemberek is csak akkor fogják megtudni, ha már cseperedik az állat. A mezopotámiai dámszarvasok már régen kihaltak volna, ha az állatkertek nem karolják fel az ügyüket, és dolgoznak a megmentésükön, a fajfenntartáson. Sőt, egészen a múlt század közepéig azt hitték, hogy már kihalt ez az impozáns, a bibliai időkben még elterjedt szarvasfaj. Ezután az 1950-es években Iránban felfedezett kisebb csapatnyi szarvasból kerültek egyedek a németországi Opel Zooba, ahol szaporítani kezdték őket. A jelenlegi állomány jelentős része is ebből a vérvonalból származik.

Fotó: zooszeged.hu

Jelenleg a világ 24 állatkertjében több mint 300 egyede él, ami jól mutatja, mennyire jól érzik magukat ebben a környezetben. Az állatkerteken kívül még Izraelben tartják és tenyésztik, és igyekeznek őket visszavadítani. A természetben már meghaladja a létszámuk az 1100-at, köszönhetően az aktív védelemnek és a visszatelepítéseknek.

Forrás: zooszeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb