Mindenmás

Napi pakk csütörtök: Jakupcsek Gabriellával indul a traccsparty a Belvárosi Moziban, növekszik a felhőzet Szeged felett

Ma még mindig nyárias lesz az időjárás, de az ablakon bekönyököl már az ősz is. Jakupcsek Gabriellával indul a Belvárosi Mozi beszélgetéssorozata, szeptember 24-e a Muppeték, Pedro Almodóvar, Kevin Sorbo és Sarka Kata születésnapja. Fűszerezd a reggeli pirítóst a Szeged365 friss infóival ma is!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Gellért, Mercédesz, Gerda, Mária, Radomér – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 131 éve a Nemzetközi Méterbizottság kiosztotta a méter és a kilogramm etalonokat a méterrendszert bevezető államoknak. Párizsban értekezletet tartott a Nemzetközi Méterbizottság, s a méterrendszert bevezető államok – sorshúzással – megkapták az új platina-iridium méterrudakat, illetve a kilogrammetalonokat. Magyarországnak a 14-es számú méterrúd és a 16-os számú súlymérték jutott. Ezeket 1891-ben nyilvánították törvényes alapmértékké hazánkban. A métert a francia Tudományos Akadémia 1792-ben tette meg nemzetközi hosszmértékegységként, és az a Föld délkörének negyvenmilliomod részét jelentette.
  • 125 éve először biciklizte körbe egy nő a Földet, az út 15 hónapig tartott.
  • 124 éve született F. Scott Fitzgerald amerikai regény- és novellaíró. Regényei közül leghíresebb A nagy Gatsby (1925), melynek 1926 óta hat filmfeldolgozása is készült, a legújabb 2013-ban kerül a mozikba, Leonardo DiCaprio főszereplésével, de legalább ugyanilyen népszerű alkotása a Benjamin Button kükönös élete és Az utolsó Cézár.
  • 84. születésnapját ünnepli Pásztor Erzsi, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész.
  • Ma lenne 84 éves Jim Henson amerikai bábos, producer, filmrendező, a Muppet Show atyja.
  • 71 éves lett Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol filmrendező, a Mindent anyámról, a Volver, a Beszélj hozzá! és a Bőr, amelyben élek rendezője.
  • 62 szál gyertyát fúj ma el a tortáján Kevin Sorbo amerikai színész, a 90-es évek magyar sorozatnézőinek ikonikus Herculese.
  • 46. születésnapját ünnepli Wolf Kati énekesnő.
  • 34 éves Sarka Kata modell.

FELHŐSÖDIK AZ ÉG SZEGED FELETT

A hét második felében Szegedre is megérkezik az igazi ősz. A hidegfront ugyanis csapadékot és lehűlést hoz a Napfény Városában is.

Csütörtökön több helyen szűrhetik fátyolfelhők a napsütést a megyében. Hajnalban 9-16, délután 23-28 fokot mérhetünk. Csapadék csak elvétve várható a térségben.

TRACCSOLJ JAKUPCSEK GABRIELLÁVAL

A Traccs egy országos kezdeményezés, amely során neves, elismert személyiségek beszélgetnek a közönséggel. Hogy miről? A válasz egyszerű: mindenről! A program keretében először Jakupcsek Gabriella érkezik Szegedre, akivel szeptember 24-én, csütörtökön, 18 órától lesz lehetősége az érdeklődőknek megosztani a gondolataikat, méghozzá a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében.

MEGKEZDŐDÖTT A GERGŐ LIGET FELÚJÍTÁSA

Megkezdődött a Gergő Liget felújítása, erről Jakab Guszti, a Garden Stég és Garden Bisztro tulajdonosa, illetve a néhány nap múlva az immár Tisza-Maros Ösvény néven ismert pihenőhely jövőbeli üzemeltetője értesítette a szegedieket a Rotary tanösvény néven futó, Facebook csoportban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb