Mindenmás

Adj vért, ments életet – szeptember 29-én véradásra hívják az egyetem polgárait

Szeged mindig is élen járt a segítségnyújtásban, ebből is látszik, hogy az itt élők szívükön viselik egymás sorsát, mindig tettre készek voltak a helyiek, ha véradásra hívták őket. Most a segíteni akaró szegedi egyetemistákon a sor, hiszen szeptember 29-én, kedden 9 és 16 óra között várja az Országos Vérellátó Szolgálat és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közös véradásra az egyetem polgárait az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Szegedi Tudományegyetem még mindig az egyetlen hazai egyetem, amely elnyerte a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet. Az SZTE polgárai – hallgatók, oktatók, egyetemi munkatársak – mindig nagy számban jelentkeznek önkéntes véradónak. Ezt a hagyományt folytatja az idei tanévben is a szegedi egyetem, amikor is tizedik alkalommal hívja véradásra az egyetemi polgárokat nem más céllal, mint hogy legalább 100-an adjanak vért, és mentsenek meg 300 életet.

Minden egyes véradással három életet menthetünk meg. Fontos tudni azt is, hogy a vérellátó szolgálat által a véradásokon levett vér több mint 90 százaléka a régióban marad, 100 százaléka Magyarországon, magyar betegekhez jut el. Tény, hogy a véradásért nem jár pénz: a véradások európai uniós követelménye az önkéntesség és a térítésmentesség. A Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók önzetlenségét jelképes ajándékkal köszöni meg: élelmiszervásárlási utalvánnyal, kedvezményes fürdőbelépővel. A véradásért nem jár pénz – jár viszont érte elismerés, köszönet, és hála. Hála azoktól a betegektől, akiket az önkéntes donorok mentenek meg, azon betegek családtagjaitól, akik láthatják szerettüket felépülni.

forrás: pixabay

Minden véradó az alap ajándékcsomag mellett még ráadásként kap kedvezményes beiratkozási kupont a Somogyi-Könyvtárba, 10 százalékos kedvezményt biztosító kupont a Reform Világ Reformboltba, 50 százalékos tagdíjkedvezményt biztosító kupont a Bodor Karate Team jóvoltából, valamint egy SZTE-s véradó vagyok felirattal ellátott karkötőt.

A szervezők számítnak az első alkalommal vért adókra is, hiszen a vérre mindig szükség van. Régiónk és városunk mindig is élen járt a véradásban, a X. Nagy SZTE véradás célja, hogy ez így is maradjon.

A véradásra időpont is foglalható a következő honlapcímen: https://www.ovsz.hu/idopontfoglalas?ssid=ObJQ2D4.JsamiqNfmLfhPg–

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb