Közélet

Let’s get ready 2 rumble: Trump vs Biden vita (frissítve)

Magyar idő szerint hajnal 3-kor csap össze első alkalommal kamerák előtt Donald Trump republikánus elnök és demokrata ellenfele, Joe Biden. Nagy a tét: Biden gyenge vitapartner, Trump viszont a legutóbbi felmérések szerint nem áll jól a versenyben (6,8% a lemaradása) – mindkét fickónak van veszítenivalója a hajnali megmérettetésen. Rengetegen kértétek, összekaptuk a legjobbnak tűnő élő stream-eket a hajnali “meccshez.”

Yahoo Finance stream:

Bloomberg Quicktake stream:

C-Span stream:

HAJNAL 3-KOR INDUL A MÓKA-KACAGÁS

Amerikai idő szerint szeptember 29-én este 9-kor, azaz ma csap össze első alkalommal a republikánus Donald Trump, és demokrata ellenfele, Obama egykori alelnöke, Joe Biden. A vitát Ohióban, Clevelandben rendezik meg a Case Western Reserve Egyetemen, és a várakozások szerint nagy nézettségnek örvend majd. Az elnökjelölti vita egyáltalán nem számít formaságnak, a jelentősége óriási – korábban az elnökválasztások során rendkívül ritka volt, hogy a két jelöltnek ennyire eltérő volt a világlátása, és a kampány ennyire negatív és ellenséges attitűdöket mutatott volna – elemezte a helyzetet a Portfolio.hu.

A vita másfél órán át zajlik, és az alábbi témákat tárgyalják ki:

  • Trump és Biden szakmai életpályája,
  • Legfelsőbb Bíróság,
  • koronavírus-válság,
  • faji tüntetések,
  • a választás lebonyolíthatósága,
  • gazdaság.

A fenti pontokban a jelöltek gyökeresen ellentétes véleményt képviselnek – például a faji tüntetéseket Trump többször elítélte, az agresszív tüntetőket rendbontónak titulálta és a hadsereg bevetését is kilátásba helyezte, Biden viszont kifejezte szimpátiáját a mozgalom mellett.

Szegedi (és csakis Szegedre, nomeg az itt élő emberekre fókuszáló) hírportálként az esetek 99%-ában nem szoktunk nemzetközi közéleti eseményekkel foglalkozni, de a Trump vs Biden vita más: egyrészt az amerikai elnökválasztás kimenetele az egész világra hatással lesz (így ránk, szegediekre is), másrészt pedig rengeteg üzenetet kaptunk Tőletek a témában – a kérdések többsége arra vonatkozott, hol lehet majd nézni. A stream-ek adottak (ld. fent), a két “showman” is, ergo ha jó az angolod plusz fel tudsz kelni hajnal 3-kor, különleges élményben lehet részed mifelénk.

TRUMP A NAGYOBB DUMÁS

A szakértők szerint Bidennek van inkább félnivalója, Donald Trumpról általánosan elmondható, hogy jó a vitakészsége, ellenfele viszont nem számít 3 dan-os szájkarate mesternek. Az elemzők emiatt arra számítanak, hogy az agresszíven vitázó Trumppal szemben a halk, szavaiba belezavarodó Biden nem tudja felvenni a versenyt a vitán.

 

Biden vezet, de nem behozhatatlanul. Forrás: Portfolio.hu.

A vita magyar idő szerint 3-kor kezdődik, a tét óriási, a zászló pedig jelen pillanatban Bidennek áll – a 6,8%-os előny viszont még nem jelent semmit, ebben a műfajban bármikor jöhetnek ordas nagy meglepetések.

FRISSÍTVE: 90 PERC MORTAL KOMBAT, SÉRTEGETÉS ÉS KOCSMABUNYÓ HANGULAT A VITÁN

Megvolt az első szópárbaj, amit nyugodtan nevezhetünk minden idők (talán) legzúzósabb hangvételű elnökjelölt-vitájának: Biden az USA valaha volt legrosszabb elnökének és bohócnak nevezte Trump-ot, aki az ellenfele fiának kokainügyeivel támadott. A vita hat témája a következő volt, via Index.hu:

  1. A legfelső bíróság körüli politikai vita. Trump bizonygatta, hogy nem három évre választották meg, joga van rá, hogy elnöksége vége felé is konzervatív bírónőt, Amy Coney Barrettet jelöljön a liberális Ruth Bader Ginsburg utódjául.
  2. A koronavírus-járvány kezelése; 7 millió a fertőzöttek száma, 200 ezren meghaltak. Biden szerint Trump ezt elszúrta, az elnök szerint kihívója alatt még rosszabb lenne a helyzet. Trump, mint korábban is, Kína-pestisről beszélt.
  3. Gazdaság, amiről gyorsan Trump kínos adóbevallási ügyére terelődött a szó.
  4. Etnikai kérdés. Biden azt mondta Trumpra: ez az ember rasszista. Azon vitatkoztak, a szélsőbal vagy a szélsőjobb forgatja-e fel jobban Amerikát, illetve ki mennyit tesz a feketékért, ki akar törvényességet és rendet. Biden szerint rendszerszintű igazságtalanság uralja az országot; a kérdés George Floyd májusi halála óta kiélezetten jelen van az amerikai közéletben. – Ki sem mered mondani, hogy rendfenntartás, mert elveszítenéd a radikális baloldalt! – vágta Biden fejéhez Trump.
  5. Az elnöki teljesítmény kérdése. Biden legfontosabb bejelentése az egész vita alatt: ha elnök lesz, az Egyesült Államok ismét csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez.
  6. A választások integritása. Trump ismét visszautasította, hogy elfogadja a választási eredményt, ha az számára kedvezőtlen lesz; csak reméli, hogy tisztességes lesz a voksolás. Mindketten szavazásra biztatják a híveiket.

A vita legdrámaibb pontja az volt, amikor Trump a fiával támadta az elnökhöz hasonlóan kocsmai bunyó stílusában vagdalkozó Bident. Ebben kettős játék is volt: az elnök nem Beau-ról, a demokrata politikus már elhunyt, háborús veterán fiáról akart beszélni, akit Biden vehemensen védelmezett, hanem annak fivéréről, Hunterről, felemlegetve kokainügyeit is, illetve azt, hogy Biden alelnöksége révén jutott jó állásokhoz. 

Mitchell McKinney, a Missouri Egyetem politikai kommunikációs intézetének igazgatója lesújtó véleményt fogalmazott meg a vitáról: “…a legnagyobb vesztes az amerikai közvélemény, amely 90 perc civakodásnál nem látott többet. A ma éjjel látott teljesítmény teljesen elfogadhatatlan lesz a következő vitán, amelyen polgárok is kérdezhetnek majd. Talán az ő jelenlétük civil mederbe tereli majd azt.” 

A második menet októberben jön majd, Trump és Biden még kétszer vitázik a november 3-i választás előtt. 

SZEGEDEN SEM KELL A SAROKBA BÚJNI, HA SZÁJKARATÉRÓL VAN SZÓ

Ha már rojtosra nézted a Trump vs Biden videót és úgy érzed, néznél még szájkarate-meccseket, jeleznénk: Szegeden is egészen szép hagyományai vannak a műfajnak. A múlt pénteki közgyűlés – ha kisebb téttel is – a fenti elnökvitához hasonló szóbeli pankrációt hozott a Széchenyi téren, a “produkciót” ide kattintva tudod megnézni:

Forrás: Portfolio.hu, Index.hu, MTI, NBC, fotók: Getty Images, Reuters

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb