Szegedi Arcok

Friss, illatos, színes portéka kontra egekbe repült árak – te mennyit hagysz ott a piacon?

Friss, illatos, színes portéka kontra egekbe repült árak – te mennyit hagysz ott a piacon? Koronavírus-járvány, viszontagságos időjárás, nehéz gazdasági helyzet nem csak szerte az országban, hanem Szegeden is. Az 1,2 millió tonna zöldség és gyümölcs helyet 2020-ban mindössze 500 ezer termett, ezt pedig az alföldi kofák is megérezték. Nem csak a portékájuk, hanem a kuncsaftok száma is a felére csökkent.

Amire elmondásuk szerint nem csak a kacifántos időjárás, hanem a pandémia is rátett egy lapáttal, ugyanis az intézkedések bevezetése után sokkal kevesebb idénymunkás érkezett Magyarországra a megszokottnál. Így aztán már maga a betakarítás is drágább volt. Ez pedig azt eredményezte, hogy 250 forint alatt gyakorlatilag szinte már semmit sem lehet venni a piacokon.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Erről ma reggel mi magunk is megbizonyosodtunk akkor, amikor Szabó Dávid kollégánkkal bejártuk a Mars téri piacot és rákacsingattunk az árakra.

  • A cékla, a karfiol, a cukkini, a lencse, az uborka és a brokkoli 300 és 550 forint között, míg a zöldség, a répa és a retek 250 és 340 forint között mozog.
  • A paradicsomot, a paprikát, az uborkát, a hagymát és a krumplit viszont egész elfogadható áron kínálják: 150 és 300 forint között.
  • A gyümölcsökből viszont már szinte biztos, hogy nem fogsz annyit venni, ugyanis szinte mindegyik 400-500 forint kezdőárral rendelkezik. Sőt, a húsok és a tojás is igen drága lett.

Te mennyit hagysz ott egy-egy bevásárló kör során a paicon?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb