Közélet

Űrkikötő-építés vagy kútfúrás? Kinyomoztuk, mi történik a Makkosházi – Csongrádi sarkán

Viszlát Czékus Vidámpark, helló geotermikus kutak: zöldenergiával ellátott távfűtés Szegeden? Igen, kezdetét vették a munkálatok az évtizedeken át a szórakoztatásnak helyet adó placcon. Vagyis: ne lepődj meg, ha a Csongrádi sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésénél egy űrkikőtőbe botlasz.

A ti kérdéseiteket próbáltuk megválaszolni akkor, amikor utána jártunk annak, hogy pontosan mi is történik a Csongrádi sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésénél, ahol óriási gépek sokasága sorakozott fel az elmúlt napokban, akcióra készen. Mint azt a terepre látogatáskor megtudtuk, geotermikus kutakat fúrnak annak érdekében, hogy a távfűtés környezetbarát módon üzemelhessen az előttünk álló években a városban.

Erre Szeged hat részén kerül sor és a projektnek köszönhetően részben zöldenergiával látják majd el a távfűtött lakásokat, a kutak ugyanis 50-60 százalékban kiváltják a gázfogyasztást. Ettől azonban nem lesz olcsóbb a távfűtés, mivel az hatósági áras. A környezetre és a levegő minőségére viszont jótékony hatást gyakorol majd a fejlesztés.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

EURÓPA MÁSODIK LEGNAGYOBB GEOTERMIKUS LAKOSSÁGI TÁVHŐSZOLGÁLTATÓJA LEHET A MIÉNK

Amennyiben a projekt a város mind a hat területén megvalósul, ami egyébként számokban kifejezve 27 ezer távfűtéses lakást érint, ami majdnem 470 ezer intézményt és 23 fűtőműt szolgál ki – ehhez évente 27 millió köbméter földgázt használnak fel – akkor az izlandi Reykjavík után Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató rendszere lesz a miénk. Ezzel pedig évente több, mint 10 millió köbméter földgáz elégetése válna feleslegessé.

ÉJJEL-NAPPAL MUNKA

A hat városrész, 9 fűtési kört érint, ezek a következők:

  • Felsőváros
  • Odessza
  • Északi városrész
  • Rókus
  • Tarján
  • és a Belváros egy része
Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Felsőváros, Odessza és Rókus termálkútjai már készek, ezeket a területeket a 1700–2000 méter mély kutakból feltörő, 90 Celsius-fokos vízzel fűtik majd, kiváltva ezzel jelentős gázfogyasztást. Az előttünk álló napokban pedig a már felsorolt városrészek közül a maradék is sorra kerül. Ez némi zajjal jár majd, a kivitelező, azaz a Hansa-Kontakt Inv. Kft. ezért az érintett területeken élők türelmét kéri. A munkálatokat egyébként nem csak napközben, hanem éjjel is végzik, nagyjából egy hónapon keresztül minden részen, amelya beruházásban érintett.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

MIÉRT ÉPP OTT, AHOL?

Ami pedig titeket, olvasókat a legjobban érdekelt az az volt, hogy miért épp a lakóházak mellett végzik ezeket a munkálatokat. Nos, a kérdésre azt a választ kaptuk, hogy azért, mert hidrológiai modellezéssel jelölték ki a kúthelyeket, vagyis azért fontos a lakóhelyek közelében elvégezni a munkálatokat, mert csak ott vannak erre alkalmas és megfelelő nagyságú területek, ami elengedhetetlen a projekt elvégzéséhez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb