Szegedi Arcok

Lakóövezet kontra ipari beruházás – lakatosüzem építése ellen tiltakoznak az alsóvárosi lakók

Forrósodik a hangulat Alsóvároson, ugyanis egy nagy ipari beruházás készül az egyébként csendes, kertvárosi hangulatú lakóövezetben. A GLB Alkatrészgyártó, szerelőipari és kereskedelmi Kft. ugyanis a Szentmihályteleki utca hátsó részénél, a régi virágkertészet helyén tervezi felhúzni lakatosüzemét, tudtuk meg ott lakó Olvasónktól, Győző-Molnár Istvántól, aki a környéken lakók nevében tiltakozásának adott hangot a beruházás ellen. Az ott élők véleménye szerint az üzem nagy zajjal és porral jár majd a mindennapokban, megnöveli a forgalmat a környéken, és nem utolsó sorban csökkenti az ottani ingatlanok értékét.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Győző-Molnár István a Szeged365.hu-nak beszámolt arról, hogy a probléma nem új keletű, a GLB Kft. már 2014 -ben szerette volna a tulajdonában lévő telken megkezdeni az üzem felépítését, azonban akkor a lakossági összefogásnak köszönhetően, jogszerű hatósági beavatkozásokkal sikerült azt megakadályozni. Most viszont megint arra lettek figyelmesek a környékbeliek, hogy a területen újra megkezdték a munkálatokat, jelenleg tereprendezés folyik a 33 ezer négyzetméteres telken.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Ilyen üzem, ha felépül hangos zajokkal, megnövekedett forgalommal jár, nem egy lakóövezet közelébe való, bármennyire is iparterületnek van kijelölve ez a rész. Lényegében a por, a zaj és a forgalom miatt mi úgy tartjuk, hogy ez az üzem nem idevaló. 2014-ben is én folytattam tárgyalásokat a tulajdonosokkal, voltam bent a főépítésznél, javasoltam, hogy ebből a területből lehetne egy lakóövezeti részt kialakítani, egy szabadidőparkot, vagy akár újabb családi házakat felépíteni. Most ebből lett egy lakatos üzem, ami nem egy túl kedvező változás.” – mondta el Győző-Molnár István, majd hozzátette, úgy érzik, a beruházással sok helyen sérül a lakóközösség érdeke, és ezt nem hagyhatják annyiban, harcolni fognak az igazukért.

Fotó: GLB Kft.

A beruházást körülölelő erőteljes tiltakozásról megkérdeztük a GLB Kft. tulajdonosát, Lédeczi Lászlót is, aki elmondta, hogy valóban 2014-ben tervezték megkezdeni az építkezést, de akkor a lakók megtámadták az építési engedély kérelmüket, ezzel megakasztva a beruházás folytatását. Azóta jogszerű, hatályos építési engedéllyel rendelkeznek, 4 műhelycsarnok és egy irodaépület felépítésére. Hangsúlyozta, hogy mindenben törvényes úton jártak el.

Fotó: GLB Kft. Facebook oldala, 5kW-os Co lézergép

A probléma abból adódhat, véli Lédeczi László, hogy a lakóközösség úgy képzeli el az üzemet, mint egy kis garázsműhelyet, ahonnan állandó jelleggel flexelés és köszörülés zavaró hangja hallható, ám itt egyáltalán nem erről van szó. Ez egy korszerű csarnok lesz, panelszigeteléssel körülvéve, a hatóság által előírt zajvédőfallal és két méter magas kerítéssel körbevéve. A csarnokban lézervágógéppel dolgoznának, ami egyáltalán nem jár zajjal. A GLB Kft. tulajdonosa azt is elmondta, a lakatosüzem megnevezés pontatlan és félrevezető lehet, ugyanis a cég fémfeldolgozással és fémmegmunkálással foglalkozik a korszerű követelményeknek eleget téve.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Az üzem felépítésével kapcsolatos problémák megbeszélésére és rendezésére Győző-Molnár István lakossági fórumot szervezett jövőhét szerdára, 18.00 órai kezdettel, a Vadkerti téren a volt Apostolok Tanyája étterem előtt, amelyen a lakókat képviselő jogászok és a városrész önkormányzati képviselője is részt vesz. A gyűlésre meghívták a GLB Kft. képviselőit is, Lédeczi László kérdésünkre elmondta, hogy jelen is lesznek a megbeszélésen, bár hozzáfűzte, nem szándékoznak a beruházástól elállni, ugyanúgy, ahogy a lakók sem hagyják annyiban nyugodt, békés környezetük ipari teleppé alakítását.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb