Kikapcs

Hungarikummá nyilvánították a Magyar népmesék című rajzfilmsorozatot

Hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot a Hungarikum Bizottság – közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel csütörtökön. A gyűjteménybe egy Csongrád-Csanád megyei nevezetesség is bekerült: mától hungarikumnak számítanak a Dél-alföldi szikes tavak is.

A Hungarikum Bizottság mai döntését követően a Magyar Értéktárba került:

  • a Jászkürt – Lehel Kürtje,
  • Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk,
  • Vitéz László és a Vitéz László-bábjáték,
  • a Csángó Fesztivál,
  • a Dél-alföldi szikes tavak,
  • valamint Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.

76 ÉRTÉK TARTOZIK MÁR A HUNGARIKUMOK GYŰJTEMÉNYÉBE

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett – írja a közlemény. A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait – mondta a közlemény szerint Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a testület lakiteleki ülésén. A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik.     

EGYMILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁST OSZTOTTAK KI

Idén a hungarikum pályázaton résztvevők csaknem egymilliárd forint támogatást nyerhettek, miután a kormány az eredeti kerethez 800 millió forint többletforrást biztosított. A lehetőségnek köszönhetően a befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 kapott támogatást. A tárcavezető szerint a folyamatosan emelkedő igényt mutatja, hogy az elmúlt években a pályázati felület – a rendelkezésre álló keretösszeg duplájánál – alig néhány óra alatt lezárt, idén pedig a nyitás utáni egy percben már egymilliárd forint támogatási igény érkezett be. Nagy István kiemelte, hogy a most megítélt többletforrást a kormány a következő években is beépíti a központi költségvetésbe, hozzájárulva ezzel a nemzeti identitást és összetartozást erősítő rendezvények, kiadványok, marketingtevékenységek megvalósulásához és a belföldi turizmus erősítéséhez – olvasható a közleményben.     

Első alkalommal döntött a Hungarikum Bizottság települési értékek felvételéről, ugyanis Budapesten és a fővárosi kerületek döntő többségében még nem jött létre értéktár a hungarikum-törvény 2012-es elfogadása óta. A grémium döntése alapján a Magyar Örökség Díjazottak által létrehozott össznemzeti értékek a XII. kerületi,  a “Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház a XIX. kerületi értéktárba került be.

SZEGED NAPJÁN LETT HUNGARIKUM A TISZAVIRÁGZÁS

Izgalmas év 2020 a hungarikumok életében: tavasszal a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ráadásul stílszerűen pont Szeged Napján, május 21-én. A gyűjteménybe szintén tavasszal került be a legendás Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú és Kegyhely és a klasszikus magyar szablyavívás is:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb