Gasztro

Megtaláltuk a természetes gyógymódok szegedi kincsesbányáját

A koronavírus világjárvány miatt felértékelődött a tudatos táplálkozás és az immunerősítés szerepe, de igazság szerint minden évszakváltáskor komolyabb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a szezonális alapételek kiszorulásával is megfelelően pótoljuk a szervezetünk egészséges működéséhez legfontosabb vitaminokat. Egy ideig mi is az internetet bújtuk a legfontosabb tudásanyag felkutatásához, de aztán rájöttünk, hogy a szerkesztőségünk közelében, a Gogol utcai Fű-Szer-tárban sokkal könnyebben megkapjuk azt, amire szükségünk van.

Az elmúlt időszakban alaposan megkavarta az életünket a koronavírus, és már elég sokan megtapasztalták, milyen is karantén ideje alatt otthonról dolgozni, de nemcsak emiatt fontos, hogy immunrendszerünk a mindennapi kihívásoknak megfeleljen. Az egyre pörgősebb és stresszesebb életmód mellett hamarabb kifáradunk testileg és lelkileg is, ilyenkor pedig csak idő kérdése, hogy beüssön egy kellemetlen kényszerpihenő.

Válsághelyzetekre természetesen mindannyian máshogy reagálunk, és az örök igazság ma is érvényes: sokkal könnyebb a bajt megelőzni, mint a felborult egyensúlyt helyreállítani, és épp ebben segítenek már évszázadok óta a gyógynövények. Mondjuk az igen komoly kihívás, mire valaki eligazodik az ezerféle különböző, hol tudományos, hol áltudományos alapokra épülő megfigyelés között, ezért a legokosabb most is az, ha szakembert kérdezünk meg arról, mire is van szükségünk.

SÁRKÁNY ELLEN SÁRKÁNYFŰ

Valahol itt ki is merül a Süsü epizódjai alatt magamra szedett gyógynövényismeretem, de szerencsére a Gogol utcai Fű-Szer-Tár megálmodója és vezetője, dr. Lénárt Katalin hamar útba igazít, mi mindenre találhatunk gyógyírt az üzletben.

“Ősszel és télen különösen fontos a vitamin- és nyomelembevitel, hiszen a nyári időszakhoz képest táplálékaink kevesebb mennyiségben tartalmazzák ezeket, gondolok itt főleg a C és D vitaminra, cinkre és szelénre” – árulta el dr. Lénárt Katalin.

A stresszes életmód, az alváshiány és a szorongás nagymértékben rontja a szervezet védekezőképességét, és egy sor gyógynövény – például macskagyökér, citromfű, levendula, komló – is segíthet ezek leküzdésében, míg a felső légutak egészségét szolgálja a hárs, a lándzsás útifű, a mályvagyökér, a kakukkfű, a tüdőfű és a bíbor kasvirág.

“A gyömbér tea támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, a vitalitás megőrzését, a légutak egészségét, és fokozza a vérkeringést. Ráadásul hűvös időben melegítő érzetet kelt, amit egy kis fahéjjal kombinálva még fokozhatunk is” – tette hozzá a szakember.

Felsorolni is nehéz, mi minden található még a Fű-Szer-Tárban, például a kínaiak által kétezer éve csodált csűdfű gyökér is szerepel természetesen a kínálatban, de a legjobban tényleg akkor jársz, ha te magad is személyesen győződsz meg a kis üzletben fellelhető természetes kincsekről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb