GasztroKikapcs

Séfháború, Szeged: kő kövön nem maradt a visszavágón

Járványhelyzet ide vagy oda, ismét nagyot ment a Szegedi Séfháború, ami egyben revans is volt: két éve a szegediek győztek Bernáth József felett, ezúttal azonban a Michelin-csillagos ász húzta be a meccset. Érik a harmadik, mindent eldöntő összecsapás…

HÁBORÚ, ÁLDOZATOK NÉLKÜL

Évezredes tapasztalat, hogy egy háborúban mindenki rosszul jár: győztes, vesztes, meg persze az is, aki csak kívülről szemléli az egészet. Kivétel ez alól a Monster Downtown által elindított Séfháború – sorozat, ebből az összecsapásból általában az arcukon széles mosollyal távoznak a résztvevők, főleg a közönség – a dupla menüsort végigkóstolni és zsűrizni tényleg élményszámba megy.

A koncepció egyébként nincs túltekerve: évente kétszer egy-egy sztárszakácsot hívnak ki a szegedi konyhavirtuózok egy gasztro-összecsapásra. A két fél 3-3 fogást rittyent a vendégeknek, akik vak szavazáson döntik el, melyik brancs főzött jobban aznap este. Az évente két alkalommal jelentkező kulináris show eddig olyan ikonokat varázsolt Szegedre, mint Gianni Annoni, Serényi Zsolt avagy a Tetovált Séf, vagy éppen Sas Dani.

A GASZTRO-JEDI VISSZATÉRT

Bernáth József már nem először jár Szegeden, bő másfél éve, 2019. tavaszán ha szűken is, de legyőzték a szegedi srácok a sorban negyedik Séfháborúban. Éppen ezért alap volt, hogy visszajön egy visszavágóra. Józsi egyébként ezer szálon kötődik Szegedhez, aki többek között a főiskolai emlékeiről is sztorizott egy nagyot Fülöp Timi kolléganőnknek az összecsapás előtti délutánon:

Szóval, vissza a tegnap estéhez.

A dzsembori – igazodva az este 11 órás kötelező záráshoz – már késő délután kezdetét vette, pár perccel a házigazda Molnár Bé (Rádió 1, Tisza Dokk, Retro Klub) beköszönője után már jött is az első fogás, amely a szegedi csapat részéről egy cukkini krémes rizottó prosciutto rózsákkal volt, a Love Island műsorvezetőjétől pedig egy egyszerűnek hangzó, de a valóságban elég rendesen megtekert karalábé leves mini fasírttal.

Ezt a kört elég nagy fölénnyel nyerte a vendég, azonban legalább ekkora zakó volt neki a második: a Monster-esek Márton napi libaroládja, szilva krémmel, lilakáposzta rétessel és füstölt paprika mártással elég nagyot tarolt a szavazókártyákon. Józsi itt is egy hagyományos étel fine dining átiratával támadott, a kacsacomb párolt káposztával és hagymás tört burgonyával egyébként fenomenális volt, Ádám kollégánk elmondása szerint élete végéig napi kétszer meg tudná enni ezt a fogást.

Adott volt tehát egy Bernáth és egy Monster győzelem, amit végül egy szűk pontozással behúzott vendég-diadal döntött el, Józsi konyakos meggyel turbózott somlói galuskája nyerte a desszertek összecsapását.

Szóval, eddig 1-1, 2019-ben a szegediek győztek, 2020-ban Bernáth József.

Adja magát egy harmadik, mindent eldöntő, a trilógiát lezáró csetepaté.

2021…?

Az est végén mind a Michelin csillagos ász, mind Erődi Tamás, a Monster Downtown tulaja egy nagy mosollyal megspékelt fejbiccentéssel válaszolt a kérdésünkre.

Fotók: Nyitrai Szilárd, Monster Downtown, Szeged 365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb