Kikapcs

A Szeretlek Faust/Mindszenty című dráma bemutatójával emlékeznek meg az 56-os forradalomról a Szegedi Pinceszínházban

Az 1956-os forradalom ünnepén, október 23-án, 19.30-kor kerül sor a Szegedi Pinceszínházban Pozsgai Zsolt Szeretlek Faust/Mindszenty című drámájának bemutatójára, Varga Bálint rendezésében. A darab 1944-ben játszódik a sopronkőhidai börtönben, ahol két híres rab, a hitébe megrögzötten kapaszkodó Pap és a higanytermészetű Színész, Mindszenty József és Jávor Pál találkoznak egy börtöncellában. Fausti pokoljárásuk állomásai személyes sorsuk és a történelem kérdéseit feszegetik. Vélt és valós alakok sorakoznak fel a nagyszabású tablón, melyen kirajzolódik az egész kusza, fájdalmas magyar huszadik század.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Varga Bálint, a Szegedi Pinceszínház művészeti vezetője, a darab rendezője elárulta, Pozsgai Zsolt tollából nem ez az első darab, amit láthat a szegedi közönség, a Szegedi Vízi Színház nagy sikerű előadását, az Abigél színpadi prózai adaptációját is ő írta. A pénteken bemutatásra kerülő darab Pozsgai egyedülálló dramaturgiai érzékét dicséri, mondta el Varga Bálint, majd hozzátette, a téma komolysága miatt lehet, hogy nehezebben befogadható a Szeretlek Faust/Mindszenty darab egyes részei, de közben a néző egy látványos történelmi utazáson vesz részt, izgalmas új helyszínek váltakoznak a mű során, a történet cselekménye, ez az utazás pedig annyira lekötik a nézőt, hogy ő közben akarva akaratlanul, szinte tudat alatt fogja a színműt minden nehézségével, mélységével együtt beszippantani.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A mi kis társulatunk egy nagyon összeszokott társaság. Évek óta ismerjük egymást. A két főszerepet vendégszínészeink játsszák: Beszterczey Attila, az Újszínház és a Békéscsabai Jókai Színház művésze, akivel régi munkakapcsolat fűz minket egymáshoz, még iskolába is együtt jártunk valamikor a húszas éveink elején, azóta Attila nagyon érett és komoly színésszé fejlődött, a próbák során is abszolút belesimult a közegbe. Réti Barnabás pedig már játszott nálunk egy másik darabban A játék a kastélyban című előadáson. Nagy hatású, hangulatos próbákon vagyunk túl, ahol a színészek igazán odatették magukat.” – mesélte el Varga Bálint

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Beszterczey Attila elmondta, hogy a mű rengeteg morális kérdést vonultat fel, boncolgat, mint például mit jelent a bűn fogalma egy pap számára, milyen bűnöket követ el, hogyan dolgozza fel azokat, egyáltalán mi hozza ki belőle, és hogyan tud elszámolni a lelkiismeretével. Olyan gondolatok ezek, amelyek nemcsak egy pap életében bírhatnak jelentőséggel, hanem mindannyiunk, bármelyikünk életében fontos, meghatározó kérdések.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

“Számomra, ami nagyon izgalmas a darabban, amitől szerintem nagyon emberi és nagyon személyes a történelmi dokumentumoktól eltekintve, hogy mint minden jó történet, ez is az identitásról szól. Arról, hogy ki az ember, kit képvisel, mennyire tudja megőrizni a hitét, és hogy számol el ezzel az egésszel, amit ő megtanult magáról, az élete végén merre billen a mérleg. A történetben nagyon érdekes és izgalmas ez a fausti, ördöggel való paktum tematikája. Van – e értelme az egésznek, vagy inkább szenvedsz, hogy a hited tiszta maradjon és el tudj számolni a lelkiismereteddel.” – mesélte a darabról Réti Barnabás

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A kétrészes játék bemutatóját pénteken, október 23-án, 19.30-tól tekintheti meg a színházszerető közönség a Szegedi Pinceszínházban, Beszterczey Attila, Réti Barnabás, Gargya Balázs, Rácz László, Büky Bea és Kis Kata főszereplésével.

Hoztunk Nektek egy kis ízelítőt is a darabból, tekintsétek meg róla képeinket:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb