Sport

Nagyszerű start a Hepp Kupában: elsodorta a Hírös várost a Szegedi KE

Visszhangzott az Etelka sor, ahol továbbra is verhetetlenek a szegedi lányok: a bajnokság nagyszerű nyitánya után a Hepp Kupát is igen eltökélten indították Kovács Andrea tanítványai, hiszen egy védekezős meccsen ugyan picit beragadtak a lelkesen kezdő Kecskemétiekkel szemben, de a rövidzárlat után fokozatosan őrölték fel a piros mezeseket, és végül 22 pontos sikerrel örvendeztették meg a szegedi publikumot (57:35).

A SZEGED ESÉLYESKÉNT FOGADHATTA ELLENFELÉT

A kecskemétieknél főhetett Kónya Levente mester feje: a Szigetszentmiklóson 5 pontos bravúrgyőzelmet arató csapatból a 10 fölé jutó Magna Glória – Horváth hátvédpáros is hiányzott, továbbá Baksa Anna is kiesett az aktív rotációból. Visszatért azonban Kiss Virág, így mindenképpen bizakodva érkeztek a Napfény városába. A DVTK ellen rendkívül egységes játékot nyújtó szegedi lányoknál Balatoni Zoé kivételével ott voltak a kulcsemberek, így a vendéglátók mindenképpen a továbbjutásért léptek pályára.

A LELKES VENDÉGEK RENDKÍVÜL HARCIASAN KEZDTEK AZ ETELKA SORON

Kissé indiszponáltan kezdtek a lányok: a szemfüles Kálló szerzett labdái után Kiss és Burján gyújtotta be a rakétákat (0:4). Bár nagyon küzdött a Szeged, és a festéket is dominálták a fehér mezesek, mintegy 4 percig nem sikerült betalálniuk. Nagyjából a negyed felében tört meg a jég mezőnyből: Pásztor Lili fifikás asszisztját Tóth Gabi brusztolhatta be (3:6). Hamarosan az előző meccs hőse, a nagyon őrzött Perényi Lídia is betalált, de a sok kontakt okán töredezett játékpercekben Zánthó hiába tempózta közelebb övéit, Urbán Janka triplája 6 pontos vendégelőnyt hozott a kisszünetig (8:14).

A REMEK SZEGEDI VÉDEKEZÉS A PAUZÁIG MEGTÖRTE A JÓL KEZDŐ PIROS MEZESEK ELLENÁLLÁSÁT

A szünet után több fokozattal rákapcsolt a Szeged, kérlelhetetlenül szedték össze a pattanókat úgy támadó, mint védő oldalon, és Váradi Nóri duplája után kisvártatva Pálfi Niki adott forintos gólpasszt Nyilas Enikőnek, aki bizony ki is fodrozta a légteret a triplavonalon túlról (13:15), Kiss Virág bravúrkosara után időt kért Kovács Andrea, a sokat látott mester érezte a fordulatot a levegőben. A coach nem is tévedett: Horváth Gréta középtávolija után a betörő Pásztor Lili gólpasszát már Váradi Nóri zsuppolhatta be (17:17). Bajban volt Kónya Levente, a kecskeméti lányok egyáltalán nem találták a rendkívül szigorú szegedi védekezés ellenszerét. A legkevésbé sem volt megállás, vérszemet kapott a Szeged: Váradi faulttal együtt pakolta be a közelit, majd labdaszerzésből Perényi viharzott végig, hogy aztán az ügyesen leváló Váradinak adjon zseniális gólpasszt (23:19). A hazai kulcsember, Perényi nagyon belekezdett: előbb duplát, majd triplát szakított, de a szórványos válaszként érkező két vendégbüntető után már a felgyorsító Nyilas piszkált bele a passzsávba, és adott remek labdát a gyors tempóra emelkedő Tóth Gabinak (30:21).

A HARMADIK NEGYED PARÁDÉJÁBÓL EGYRE TÖBB CSAPATTAG VEHETTE KI A RÉSZÉT

A félidőig abszolút megfordult a meccslélektan, és a tendencia is folytatódott: Perényi hármasával máris kétszámjegyű lett a differencia (33:21), egy szép összjátékot követően pedig Nyilas is be tudta hímezni középtávolról. Mivel Horváth is betalált a társak üdvrivalgásában (37:21), eldőlni látszódott a derbi. A szédületesen meghajtott piros mezesek cirka 10 perc után tudták virítani első mezőnykosarukat Urbán hármasával, de egy – egy taktikai kontakt után a kedélyeket lelohasztó Ódry is betalált középtávolról, igaz kosarára Kálló azonnal válaszolt (41:28). A záró etap igazi örömjátékot hozott: Perényi saját kosara után 7. labdalopásából 4. gólpasszát adta Tóth – nak, majd Szélpál indítását a végigviharzó Váradi fektethette fel. Mivel csakhamar Horváth és Pálfi is bebiggyesztette a begyakorolt figurák végén, kezdett szakadéknyira nőni a differencia (51:28).

A 22 PONTOS SIKER UTÁN KIS HÍJÁN KETTEN IS DUPLA – DUPLÁIG JUTOTTAK A LÁNYOK KÖZÜL

A végén már cserélgetett Kovács Andrea, és a kecskeméti lányok is némi teret nyerhettek a gálaszerű hangulatban: Pásztor labdacsenéssel rohant a befejezett ziccerig, majd Finszáltól kapott szemfüles bejátszást, végül pedig Bibok és Kálló duplái után Nyilas váltotta kosárra Ódry önzetlen kiosztását (57:35). Az elején picit beragadt az esélyesebb hazaiak szekere, de a lányok egymást segítve mutattak be egy olyan csapatvédekezést, amivel ma a Kecskemét nem tudott mit kezdeni. Mindenképpen meg kell említeni Váradi Nóri dupla – dupláját (10 pts, 10 rbd), ahogy Perényi Lídia is vezér volt (16 pts, 8 st), de a csapat minden tagja hozzátett a szegedi gárda remekbe szabott sikeréhez.

HEPP Kupa 1. forduló: Szeged KE – Kecskeméti KC 57 – 35 (8-14, 22-7, 11-7, 16-7) Horváth G. 6, Ódry K. 2, Pálfi N. 2, PERÉNYI L. 16, Szélpál P. -, Zánthó E. 3, Vér V. 1, Pásztor L. 4, TÓTH G. 6, VÁRADI N. 10, NYILAS E. 7, Finsztál Zs. -.

Hazai edző nyilatkozata
Mészárosné Kovács Andrea : “Örülünk a győzelemnek. Védekezésben időszakonként kiváló megoldások is születtek”.

Vendég edző nyilatkozata
Kónya Levente : “Le a kalappal a hazai csapat előtt, igazán jól játszottak. A fiatalok is remekül teljesítettek, sok sikert kívánok nekik. Mi sajnos sem szuflával, sem harciasságban nem vettük fel a versenyt velük. Még egyszer gratulálok nekik, jussanak minél messzebbre a kupában. Öröm az ürömben, hogy a kupaküzdelmek nélkül rengeteg időnk marad azon morfondírozni, vajon mit is akarunk elérni a kosárlabdában“?

EGY BRAVÚRON MÁR TÚL VAN A CSAPAT

A Szegedi KE briliáns idénykezdetéről a DVTK U23 ellen már volt szerencsénk írni, akkor 54:52 arányban sikerült kicsikarnunk a győzelmet:

Forrás/fotók: Szegedi KE FB/hunbasket.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb