KözéletSzegedi Arcok

Dr. Boldogkői Zsolt, virológus (SZTE): az össztársadalmi maszkviselés olyan, mint egy jó vakcina!

A koronavírus az első olyan világjárvány, mely során a tudományos munka a nagyközönség előtt zajlik, ország – világ napról napra nyomon követheti a védekezés folyamatát annak sikereivel és buktatóival együtt. A COVID 19 és az influenza közötti különbségekről, a maszkhasználat jelentőségéről, és arról, hogy mit tehet az egyén, hogy ne fertőződjön meg, Dr. Boldogkői Zsolt virológussal és molekuláris biológussal, az MTA doktorával, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetőjével az Azonnali.hu beszélgetett.

A VÍRUS TÚLÉLÉSE NEMCSAK A FELÜLETTŐL FÜGG, HANEM A HŐMÉRSÉKLETTŐL, AZ UV – SUGÁRZÁS MÉRTÉKÉTŐL ÉS A PÁRATARTALOMTÓL IS

Dr. Boldogkői Zsolt elmondta, a Covid-19 elsősorban egy légúti betegség, ami az orr és garat nyálkahártyáját fertőzi meg, de súlyos esetben a tüdőt is megtámadja. Nem ritka az sem, hogy a szívet, az érrendszert és a veséket is megtámadja, sőt, gyakran idegrendszeri tüneteket is okoz. Tudható, hogy elsősorban cseppfertőzéssel terjed, arról viszont ellentmondásos hírek keringenek, hogy a különböző felületeken fertőz – e, és ha igen, meddig. A vírus túlélése a különböző felületeken több mindentől függ: szerepet játszik benne a hőmérséklet, az UV-sugárzás mértéke és a páratartalom is. Ha meleg van kint, akkor a felületekről hamar eltűnik, ahogyan az UV-sugárzás is elpusztíthatja – magyarázta a virológus

Fotó: magyarhang.org

AZ INFLUENZAVÍRUS ÉS A KORONAVÍRUS KOMBINÁCIÓJA AZ EGÉSZSÉGES EMBEREKNÉL IS KOMOLY TÜNETEKET OKOZHAT

A két víruscsalád között annyi a hasonlóság, hogy mindkettő cseppfertőzés útján terjed. Az influenza szezonálisan jelentkezik, szemben a koronavírussal, így tavaszra teljesen eltűnik. Abban az esetben viszont, ha a koronavírus és az influenzavírus egyszerre támad, lehetséges, hogy az egészséges emberekben is komoly tüneteket képes okozni a kombinált fertőzés, ezért nagyon fontos, főleg a veszélyeztetett korosztály számára, hogy felvegye az influenza elleni védőoltást. Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy ha a maszkviselés szabályait betartják, akkor az influenzafertőzések száma is lecsökken.

A HALÁLOZÁSI ARÁNY ÉS AZ ELHUNYTAK SZÁMA NÖVEKEDHET A KÖVETKEZŐ HETEKBEN

Nyáron elsősorban a fiatalok kapták el a vírust, viszont náluk a fertőzés jóval alacsonyabb halálozási aránnyal párosul. A trendek és az epidemiológiai modellek alapján Dr. Boldogkői Zsolt úgy véli, a halálozási arány és az elhunytak száma növekedési tendenciát fog mutatni az elkövetkező hetekben. Hozzátette, a PCR-tesztelésnek főként a járvány elején van értelme, amikor még fel tudjuk kutatni a kontaktokat, később ennek a módszernek már kisebb a jelentősége.

Fotó: azonnali.hu

EURÓPÁBAN NÉMETORSZÁG VÉDEKEZIK A LEGJOBBAN A VÍRUS ELLEN

Európában Németország védekezik a legjobban, több okból is. Az egyik az, hogy a németeknél rendkívül jó járványügyi rendszer működik évtizedek óta a Robert Koch Intézet irányításával. A másik ok pedig, hogy a németek nagyon szabálykövetők és fegyelmezettek: ott az előírt maszkviselést maradéktalanul be is tartják az emberek.

Fotó: illusztráció, semmelweis.hu

MAGYARORSZÁGON MÉG MINDIG FELFUTÓBAN VAN A VÍRUS

A virológus szerint Magyarországon nem végzünk elegendő számú PCR-tesztet, és meglátása szerint mintha a járványügyi szakemberekre már nem hallgatnának annyira a döntéshozók, mint tavasszal. Magyarországon jelenleg a járvány felfutóban van, és minket tartanak az EU fekete bárányának, a járvány terjedésének erős dinamikája miatt. Magyarország azonban egy alacsonyabb szintről indult, és innen látványosabb egy magasabb szint elérése, mintha eleve magasabb szintről indult volna.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

HA A MASZKVISELÉS SZABÁLYAIT A NÉPESSÉG NAGY RÉSZE BETARTANÁ, AZ OLYAN HATÁSÚ LENNE, MINT EGY JÓL MŰKÖDŐ VAKCINA

A virológus szerint rendkívül fontos a védekezésben a maszkviselés betartása és az influenza elleni oltás felvétele. A szakember azonban úgy véli, sokkal komolyabban kellene szankcionálni a maszkviselés megtagadását és a helytelen viseletet is. Szükséges lenne a meglévő jogszabályokat alkalmazni, vagy újakat alkotni a biztonsági előírások be nem tartására való felbujtás ellen. Elmondta, hogy egyes szakemberek azt állítják, hogyha a maszkviselést a népesség nagy része betartaná, akkor az akár olyan hatású is lehetne, mint egy jól működő vakcina.

Fotó: koronavirus.gov.hu

HATÁSOSABB FELLÉPÉSRE LENNE SZÜKSÉG A JÁRVÁNYTAGADÓKKAL SZEMBEN

Dr. Boldogkői Zsolt elmondta, hogy nem érti, hogy a demokratikus országok miért nem lépnek fel a járványtagadókkal szemben sokkal hatásosabban. Véleménye szerint jelentős javulásokat lehetne elérni a járvánnyal kapcsolatosan, ha leállítanák őket. A maszkok kapcsán a virológus megjegyezte, hogy nem igaz, hogy felgyülemlene alatta a szén-dioxid, mint ahogy azt a maszktagadók hangoztatják.

Fotó: ujszo.com

EGYETEMI ÉS KÖZÉPISKOLAI ONLINE OKTATÁS, ÉS A BEVÁSÁRLÁSI IDŐSÁV VISSZAHOZÁSA SOKAT SEGÍTHETNE MAGYARORSZÁG VÉDEKEZÉSÉBEN

Dr. Boldogkői Zsolt véleménye szerint az egyetemi vagy középiskolai oktatás simán mehetne online. Itt már az nem jelentene problémát, hogy a szülőnek vigyázni kellene a gyerekre, mint egy általános iskolásnál. A virológus kitért arra is, hogy sokkal jobban kellene védeni a veszélyeztetett embereket is, például a bevásárlási idősáv visszahozásával.

Illusztráció

HA EGY VAKCINÁNAK SÚLYOS MELLÉKHATÁSAI LENNÉNEK, EGYSZERŰEN NEM VEZETNÉK BE

Jelenleg olyan sokan foglalkoznak a vakcina előállításával, hogy lerövidült az elkészítésének az ideje. A virológus elárulta, hogy nem igaz az az állítás, miszerint nem tesztelik jól a vakcinákat, hiszen nemrégiben már a harmadik vakcinát állították le. Ez nem kudarcot jelent, hiszen az a vakcinák tesztelésének a rendje, hogy klinikai fázisokon megy keresztül, és ha valahol elakadnak a szakemberek, akkor megállnak és megnézik, hogy mi okozhatja a problémát. Ha kiderülne egy vakcináról, hogy súlyos mellékhatása van, akkor egyszerűen nem vezetnék be.

Forrás: azonnali.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb