Közélet

Csehországban hosszabbított szükségállapot van érvényben

Csehországban a járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a magyar kormány 150 lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a megbetegedések kezelésében.

Fotó: nepszava.hu

A CSEHEKNÉL MÁR A NAPI TÍZEZRE IS BŐVEN ÁTLÉPTE AZ ÚJ MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA

Bajban van a kedvelt SZTE – s kiruccanópontnak számító Csehország is: Menczer Tamás a lélegeztetőgépek átadásakor elmondta, Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére, amire a magyar kormány a lehető leggyorsabban megtette felajánlását.  Mint ismeretes, a cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely most egyelőre november 3 – ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen. Összehasonlításként Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Az ország vezetősége eljutott ahhoz a ponthoz, hogy a rendkívüli helyzetben tábori kórházak építésébe fogjanak.

NEMZETKÖZI SZOLIDARITÁS A JÁRVÁNY ELLEN, JÓVAL SZÍVÓSABB MÁSODIK FELVONÁS

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt mondta, a járvány második hullámában nehezebb helyzetekkel kell szembenézni, mint tavasszal. Hozzátette, hogy az év elején Magyarország felkészült a legrosszabbra is, arra, hogy mindenki, akinek szüksége van gépi lélegeztetésre, orvosi beavatkozásra, gyógyszeres kezelésre, az hozzájuthasson ezekhez. Az államtitkár közölte: a magyar kormány úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi a helyzetben országon belül és országon kívül is szolidaritásra van szükség egymás iránt, hogy sikeres lehessen az emberiség védekezése a vírus ellen.   

Fotó: koronavirus.gov.hu

KEZD DURVULNI A HELYZET A BALKÁNON IS

Mint ahogy tegnap is hírül adhattuk, kezd elharapódzni a helyzet délen: máris a 140 ezerhez közelít a megbetegedések száma a Nyugat-Balkánon, napról napra újabb fertőzöttségi rekordok dőlnek meg a térség országaiban. Már elindult az egyeztetés, a kormányok azonban egyelőre nem akarják sem nehezíteni a határátkelést, sem teljesen lezárni a határokat, inkább csak a meglévő intézkedések betartására kérnek mindenkit.

Forrás: koronavirus.gov.hu/mti.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb