Mindenmás

Félsivatagos övezetnek számít a Homokhátság, a gazdák földeket árasztanak el

A Duna és a Tisza között elterülő Homokhátságot különösen súlyosan érinti a klímaváltozással járó kiszáradás, mivel a terület hátszerűen emelkedik ki, így ennek a tájnak gyakorlatilag nincs felszíni vízforrása.  Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ezt a területet egyébként már évekkel ezelőtt a félsivatagos övezetbe sorolta – írja a 444.hu.

Itt a talajvizet szinte csak a csapadék tudná pótlni, de ez egyrészt egyre hektikusabban oszlik el a klímaváltozás miatt, másrészt a XX. század közepén épített csatornarendszerek a mai napig a Tiszába vezetik az itt felhalmozódott vizet.

A helyi gazdák azt akarják, hogy az a csapadék, ami náluk esik le, maradjon is ott, ezért a csatornák eltorlaszolásával földeket árasztanak el, hogy emelkedjen a talajvízszint. Így legalább a kiszáradás emberi tényezőjét ki tudják iktatni – osztotta meg a lap.  

Ehhez azonban a saját termőföldjeikből kell beáldozniuk, amik után a jelenlegi szabályok szerint támogatást sem kaphatnak. Mégis egyre többen vállalják, mert a többi területük így mégis termékenyebbé válik. Három település,  Jászszentlászló, Móricgát, Szank már egy szervezetet is létrehozott Dongér–Kelőér Vize Egyesület néven, hogy összefogják a gazdákat. 

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb