Mindenmás

Napi pakk, szerda: Szegeden is csökken a benzin ára, Charlie szülinap, még ne und meg az őszi napsütést!

Talán korai lenne dupla whisky-vel kezdeni a szerdát, de ettől még jónak ígérkezik ez a nap is: a kezdeti köd után sok napsütésben lesz részünk, és csökken a benzin ára is. A reggeli mellé hozzuk a legjobb szellem táplálékot is, kezdd a napot a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Simon, Acél, Alfréd, Alfréda, Cirilla, Júdás, Sion, Szalvia, Szalviusz, Szimóna, Szimonett, Szimonetta, Taddeus, Tádé, Tömör, Zsálya – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 143 éve megnyitották a budapesti Nyugati pályaudvart. Nevét a vasúttársaságról kapta, nem elhelyezkedése és nem az innen induló vonatok úticélja alapján. 1846-tól innen indult a Pest és Vác közötti vasút, Magyarország első vasútvonala. A pályaudvar terveit az osztrák August de Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette. Vasszerkezete a maga korában technikai bravúrnak számított.
  • 134 éve felavatták a szabadság szobrot New Yorkban. Az alkotás azóta is az USA és a szabadság jelképe. érdekesség, hogy a monumentális emlékművet a francia nép adományozta Amerikának 1884-ben Párizsban, amit szétszedtek és hajóval szállították mai helyére. A korona 7 ága a világ 7 nagy tengerét jelképezi.
  • 101 éve rendelték el az alkoholtilalmat az Egyesült államokban.
  • Ma ünnepli 90. születésnapját Bernie Ecclestone autóversenyző, üzletember, a Formula–1 autóverseny-sorozat irányítója. A csupán 1 méter 60 centi magas üzletember vagyonát 2 milliárd dollárra taksálják.
  • 73 éves lett a magyar blues királya, Horváth Károly, azaz Charlie. Te is koccints egyet az egészségére!
  • 65 éves lett Bill Gates, a Microsoft elnöke.
  • 59 éve egy tök nagy véletlennek köszönhetően Brian Epstein lett a Beatles menedzsere. 1961. október 28-án ugyanis Brian Epstein liverpooli hanglemezüzletében egy vásárló a My Bonnie című lemezt kereste, amin elmondása szerint egy helyi zenekar játszott. A lelkiismeretes Epstein úr tűvé tette az egész üzletét, de sehol sem találta a lemezt, sőt szégyenszemre még a zenekarról sem hallott. Végül – miután mások is érdeklődtek az együttesről – csak megtalálta a fiúkat, s később a menedzsere lett a Beatlesnek.
  • 58. születésnapját ünnepli Daphne Zuniga színésznő, a Melrose Place és az Űrgolyhók szereplője.
  • 57 szál gyertyát fúj el a tortáján Eros Ramazzotti olasz énekes.
  • Hihetetlen, de már 53 éves Julia Roberts színésznő, a Micsoda nő, az Összeesküvés-elmélet, a Sztárom a párom és az Ocean’s filmek sztárja.

EZT NEM LEHET MEGUNNI: MA IS SÜTNI FOG A NAP SZEGEDEN

Szerintünk nem lehet megunni, hogy ennyire kellemes még mindig az ősz, és a szerda sem fog cserben hagyni bennünket: bár időnként fátyolfelhős lesz az ég, még mindig a napsütés fog dominálni Szegeden.

MÁTÓL OLCSÓBB A BENYA SZEGEDEN IS

Zene füleinknek, kotta szemeinknek: mától bruttó 5 forinttal csökken a 95-ös benzin ára literenként. A gázolaj ára viszont most szerdán nem változik.

LESZ SZIGORÍTÁS

Ne ennek már kevésbé örülünk: Müller Cecília szerint a járvány felszálló szakaszában vagyunk, ezért kiemelten fontos a szabályok betartása, különösen ami a tömegrendezvényekre és a szigorított maszkviselésre vonatkozik. Azt is elárulta, ha szükséges, szép fokozatosan tovább szigorítják a szabályokat

ÍME EGY TÉMA, AMI – SAJNOS – MINDIG AKTUÁLIS

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, amely során Európa szerte a megelőzés és a szűrés jelentőségére hívják fel a figyelmet. Nem véletlenül, hiszen ez a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente körülbelül 8-9000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Minden kilencedik nőnek esélye van arra, hogy élete során melldaganata alakuljon ki. Ezért különösen fontos a betegség korai felfedezése, aminek leghatékonyabb módja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. A betegségről, annak megelőzéséről és túlélési esélyeiről Dr. Nikolényi Aliz, egyetemi adjunktussal, az SZTE Onkoterápiás Klinika orvosával beszélgettünk.

VÁRATLAN FELHOZATALLAL CSÁBÍT A SZÍNHÁZ

Rendhagyó esttel lep meg a színház: a Slam Poetry Szeged alkotói, a SZNSZ színészei, valamint kiemelkedő slammerek és zenészek az egész országból a teátrum nagyszínpadán házasítják össze a költészetet, a színházat, és a zenét a slam poetry műfajával.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb