Sport

Remek színvonalú meccsen, 91:84 – re gyűrte le a bányászvárosiakat a Szedeák

A Városi Sportcsarnokban megrendezett összecsapáson a szegediek óriási vehemenciával rontottak ellenfelükre, és a 12. percre már 18 pontos előnyre tehettek szert (38:20). A lendület nem tartott ki, a bányászvárosiak felállva a padlóról 1 pontra jöttek fel a 27. minutumig (62:61). Fordítani azonban nem tudtak: a hazaiak tudták növelni az előnyüket, és végül 7 pontos különbséggel húzták be az összecsapást (91:84).

KÖZÖNSÉGSZÓRAKOZTATÓ ELSŐ NEGYED

A második fordulóból elhalasztott, Oroszlány elleni hazai mérkőzést pótolta a SZEDEÁK kedden este az újszegedi sportcsarnokban. Az első 5 percben Dzeletovics nyitott parádéval: tanári módon forgolódott a festékben a hazaiak nagyembere, de hozzá hasonlóan Darrin Govens is egy duplát követő triplával tett tanúbizonyságot a hazai célokról. Ekkoriban a rossz százalékkal tüzelő pirosaknál csak Anderson és Bíró távolija akadt be, de Dickey – nek erre is volt válasza a repülőrajtban (15:7). Egyáltalán nem lelte a hazai védekezés ellenszerét az Oroszlány, Kerpel – Fronius Gáspár labdacsenése után Zach Brown hajított egetrengető trojkát (20:9), de Dickey is irgalmatlan prakkerral kínálta meg vetélytársát, végigviharozva pedig közönségszórakoztató módon rántotta gyűrűbe. Kisvártatva Hayes centerpontjával és Kucsora szemfüles ziccerével léptek közelebb a vendégek, akik egyre csak kapaszkodtak a hidegzuhany után. Pontra – pont volt a válasz, Brown hátradőlős kosara után a kőkeményen meghajtott Hayes gürizte be, sőt Anderson pontjai után máris meglódult a piros mezesek szekere. Az etap legszebb jeleneteként a hazai csk, Zach Brown indulásból, palánkrengető mozdulattal húzta két kézzel a gyűrűbe (31:20). Nem kérdés:a meccs nyitánya a Szegedé volt.

PAZAR KEZDÉS UTÁN A SZEGED MAGÁRA HÚZTA ELLENFELÉT A 2. FELVONÁSBAN

Átmentette lendületét a Napfény Városa a 2. negyedre is: Keller Iván 2. szándékból volt eredményes, majd a passzsávba vetődő Govens pazar átadását Kerpel – Fronius Balázs süllyesztette be kintről, majd labdalopásból végigszáguldva, demoralizáló ziccerrel növelte tovább a szakadékot (38:20). Jöhetett az utcai kosárlabda királyaként jegyzett Abell, igaz beállása után Dickey frontális takaróval üdvözölte, csak úgy csattant a sánc által kizúdított labda. A merészen cserélgető SZEDEÁK – nál a saját nevelésű Olasz Ádi is bepakolta általános ováció közepette, noha a szélsebes Abellel egyre kevésbé bírtunk, és Hayes is kimozdíthatatlannak tűnt a festékben. Abell egy az egyben szórt ívtrojkát, majd kígyózott be egy bravúros megoldás erejéig, szinte egymaga szívta fel ekkoriban a látogatókat. 3 perces szenvedés után Dzeletovics is betalált mezőnyből, majd Bíró szemfüles találatára válaszként ismét parádézni kezdett: a szerb légiós 6 pontjával visszavertük az Oroszlány rohamát (49:36). Korai volt az öröm: Abell és Hayes után Kucsora is elhúzta a nótánkat (49:42). Az utolsó 3 percben már csak büntetőből találtunk be, míg a túloldalon Bíró hajított duplát (52:44). Sajnos nem dőlt el semmi, 10 alá csúsztunk a szünetig.

AZ OROSZLÁNYÉ VOLT A 3. ETAP: KIHASZNÁLTÁK A SZEDEÁK 5 PERCES RÖVIDZÁRLATÁT

A fordulás után úgy tűnt, mintha vért ivott volna az Oroszlány: a 213 cm magas Hayes sorra kaparintotta meg a pattanókat, bebrusztolt közelije után pedig az őt kitolni igyekvő őrzőt rakta poszterre elementáris erejű zsákolásával. “Barna Zach”” ugyan villámtempóval kapart ki minket a bajból, igencsak komoly volt a helyzet. Szerencsére a megítélt kontaktok után nem hibázott a házigazda és az idősebb Kerpel – Fronius is bevert egy triplát. Nem volt vége: több fokozattal növelték a tempót a piros dresszesek, megalkuvás nélkül támadtak le, és Abell pontjai után a száguldó Garamvölgyi is beejthette egy ellentmondást nem tűrő offenzíva során (60:56). Forró volt a talaj a fehér mezesek lába alatt: a szegediek elől jobbára a levegőt is elszívták a feltámadó bányászvárosiak. Ugyan Dickey újfent betakarta az emelkedő Morgan – t, Kucsora a messzeségből fodrozta ki a légteret, és hozta fel egy pontra a vendégeket (62:61) a 27. percben. Szrecsko mester jól nyúlt bele a meccsbe, hiszen időkérése befékezte a látogatók lendületét, a hazaiak viszont higgadtan értékesítették vonalas kísérleteiket az ütemtévesztések folyományaként (66:61). Végül Brown gyűjtött újra mezőnykosarakat az 5 perces csendet követően, a túloldal pedig egyre idegesebb lett, és végül számtalan lecsorgó után csak Garamvölgyi pofozhatott kosarat (70:65).

GOVENS TRIPLAPARÁDÉJA TARTÓSAN RAKTA VISSZA A KÜLÖNBSÉGET A KÉT CSAPAT KÖZÉ

Ugyan Bailey megoldásával háromra zárkózott a vendégcsapat, Darrin Govens a lehető legjobbkor villantotta meg igazi klasszisát: lekövethetetlen dobócselek után zsinórban három kivédhetetlen trojkát hajított a messzeségből (79:67). Bár az Anderson – Abell duó robotüzemmódra váltva dolgozta be az újabb közeliket, Dickey tette vissza a 10 pontos differenciát (81:71) a két csapat közé, sőt mivel Dzeletovicshoz hasonlóan kíméletlen párharcban forgatta be emberét, kezdett hízni a különbözet is (85:73). Időt kért az Oroszlány, de Anderson közelijére válaszként Brown góljó plusz egyes megoldása jöhetett. Utolsó energiáikat égették a kisalföldiek: nagy hajsza után Garamvölgyi pincérével jöttek vissza tízen belülre (88:80). Az idő azonban ellenük dolgozott, és Dzeletovics is bepakolta az utolsó kísérleteit Bailey bravúrpontjai mellett, maradt a győzelem a Szegednél (91:84). A gyilkos tempójú, rendkívül fizikális meccsen sajnos vezéráldozattal zártak a srácok: Dzeletovics a lefújás előtti pillanatokban térdsérülést szenvedett.

Naturtex-SZTE-Szedeák–Oroszlány 91-84 (31-20, 21-24, 18-21, 21-19)
Tippmix férfi kosárlabda NB I/A csoport, 2. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Ádám J., Söjtöry T., Balogh Gy.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 1, GOVENS 19/15, BROWN 23, DZELETOVICS 23/3, DICKEY 11. Csere: Keller 2, Olasz 2, Mayer, Kerpel-Fronius B. 10/6. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.
Oroszlány: ANDERSON 19/3, Bíró 4, ABELL 20/3, Bailey 8, Anda 2, Csere: Hayes 12, Kucsora 9/3, Garamvölgyi 6, Morgan 4, Illés. Vezetőedző: Sebastjan Krasovec.

Hazai edző nyilatkozata
Szrecsko Szekulovics : – Gratulálok a srácoknak a győzelemhez! Minden mérkőzésen tanulnunk kell valamit, senki se higgye azt, hogy könnyű győzelmek vannak ebben a bajnokságban. A harmadik negyedben elvesztettük a ritmust, ebben lehet én is hibáztam, mert korán küldtem be a fiatalokat. Köszönjük szurkolóink biztatását!

Vendég edző nyilatkozata
Sebastjan Krasovec : Gratulálok a Szegednek! Az elején elengedtük az ellenfelünket, onnan pedig bár próbáltunk, de nem tudtunk visszajönni. A Szedeákban játszik a liga egyik legjobb játékosa, Govens, aki sokadik virágzását éli. Ahogy Pakson, úgy most is túl sok támadólepattanót engedtünk az ellenfelünknek, aki 26 büntetőt is dobhatott, mi csak 13-at, egyértelműen keményebbnek kell lennünk a folytatásban. Új csapattal dolgozom, egyelőre keressük mindenkinek a megfelelő helyét, ki hol tudna a legtöbbet segíteni a csapatnak. A lényeg viszont ebben a helyzetben, hogy van kosárlabda és meccseket játszhatunk, de javulnunk kell a folytatásban.

Hazai játékos nyilatkozata
Govens Darrin : – Egy tipikus meccs volt, amely a játék minden szépségét megmutatta, hol az egyik, hol a másik csapat tudott jó szériát produkálni. Úgy érzem, a csapatjátékunknak köszönhetően tudtunk nyerni. Örülök, hogy végre bementek a tripláim, mostanában sajnos küzdöttem ezzel, de ez az én szerepem a csapaton belül, ezt is várja el tőlem Szrecsko, hogy az ilyen helyzeteket vállaljam el.

Vendég játékos nyilatkozata
C.J. Anderson : – Egy nagyon kemény csapat ellen játszottunk egy fizikális mérkőzést. Sajnos több olyan hibát is elkövettünk, amit a Szeged kihasznált, mi pedig támadásban hoztunk rossz döntéseket. Gratulálok a Szegednek!

KAPOSVÁRRÓL PONTSZEGÉNY MECCSEN HOZTA EL A CSAPAT A PONTOKAT

Néhol iszapbirkózáshoz hasonlított az első félidő Kaposváron, ahol nemigen ültek a dobások, és több eladott labdába is belehajszolta a szegedieket a csapatból láthatóan felkészült somogyi egylet (37:27). Nem rogyott meg a SZEDEÁK: Szrecsko mester legénysége valóságos fenevadként jött ki a második félidőre, és Hendleinéknek mindössze 14!!! pontot engedélyezve, végeredményben meglepően simán húzta be a derbit (51:64).

Forrás/fotók: hunbasket.hu/szte-szedeak.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb