Kikapcs

Slam Poetry a Szegedi Nemzeti Színházban

Rendhagyó estet tekinthetünk meg: a Slam Poetry Szeged alkotói, a SZNSZ színészei, valamint kiemelkedő slammerek és zenészek az egész országból a teátrum nagyszínpadán házasítják össze a költészetet, a színházat, és a zenét a slam poetry műfajával. Még kimondani is hátborzongató, de az eseményig már nem kell sokat aludni: október 28. 20:00 kezdettel tekinthetjük meg a kísérletet, mégpedig a Szegedi Nemzeti Színházban.

Fotó: Slam Poetry Szeged FB

A KÜLÖNLEGES EST MENETE

Az előadás két részből áll fog állin. Az első felvonásban Mészáros Péter és Bárány Bence “duodrámájaként” ismeretes Látta című előadás látható, amely szeptemberi, teltházas ősbemutatója után vidéken először Szegeden kerül színpadra. A Látta egy érzelmi hullámvasúton picit a lehetséges jövőbe visz. A harmadik évezred társadalmának legégetőbb kérdésein utazva, úgy mint a nemi szerepek átrendeződése, a politikailag korrekt fogkrémhasználat, és az, hogy ki a hibás, hogyha elfelejtjük bevenni a memóriatablettáinkat. A második felvonásban már kevésbé lesz kötött, itt ugyanis már a zenéjé, és a slam poetry műfajáé a főszerep. Színészek, slammerek, zenészek invitálják meg a közönséget egy műfajokon átívelő utazásra. Az esemény egyfajta koprodukcióként is felfogható a Trafó Kortárs Művészetek Házával és Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótérrel.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Az eseményen fellépők:
Kemény Zsófi: költő, író, forgatókönyvíró, slammer és Sophie Hard néven rapper.
Agócs Márton: az Aurevoir zenekar frontembere
Bárány Bence: Országos dobogós slammer, a VATES irodalmi ruhamárka alapítója
Rétfalvi Tamás: Junior Prima díjas színész
Mészáros Péter: a Slam Poetry Szeged alapítója, Országos Slam Poetry Bajnok
Szívós László: A Szegedi Nemzeti Színház színésze
Gömöri Eszter: A Slam Poetry Szeged főszervezője, slammer, pszichológus
Nagy Sándor: A Slam Poetry Szeged főszervezője, slammer, reklámszövegíró
Zeninjam zenekar: Jazz, Soul, és minden, ami ritmus.

A SLAM POETRY FOGALMA

A slam poetry egy modern költészeti/előadói műfaj, stand – uppal és rappel és rímekkel fűszerezve, vagy épp nem. A szövegeknek nincsenek műfaji megkötései, korlátai, az előadó technikailag arról beszél és úgy, ahogyan csak akar. Gyakran érzelmileg kifejezőerejű alkotásokról van szó, melyekkel a saját mélységeivel játszó előadó a közönséget is magával ragadhatja a pillanatban. Korlátozás csupán az időben van, ugyanis a slamet többnyire verseny formájában művelik leginkább, a versenyzőknek 3 perc és 15 másodperc tiszteletidő áll rendelkezésükre, hogy előadják a szövegüket, ami csakis saját szerzemény lehet. Ezen felül pedig nagyon fontos, hogy előadják – nem pedig felolvassák, ugyanis ebben a műfajban igen nagy hangsúly van a performanszon. A versenyzőket (legtöbbször) a közönség soraiból kikerülő 5 tagú zsűri pontozza egy 1-től 10-ig terjedő skálán, tizedes pontozással. Azt est végén pedig a házigazdák, akik szintén fontos elemei egy – egy estnek, hiszen ők koordinálják az egész műsort, eredményt hirdetnek.

A SZEGEDI SLAMMEREK NYOLC ÉVE TARTANAK HAVI RENDSZERESSÉGŰ KLUBESTEKET

Magyarországon 2006 óta létezik ez a műfaj, sokáig csak Pesten lehetett találkozni vele. Az első szegedi slamet 2010-ben tartották, és Mészáros Péter (későbbi országos bajnok) 2012-től szervez havi rendszerességű klubesteket a város ikonikus helyszínein.  A jelenlegi csapat hosszú évek alatt formálódott. A ma is aktívan szervező tagok többsége 2014-ben csatlakozott a szervezéshez, azóta a hagyományossá vált klubok mellett már 2 országos szintű rendezvényt is magunk mögött tudhatott, számos egyéb koprodukcióval karöltve.

A GYARAPODÓ NÉZŐSZÁM MIATT MÁR TÖBB, MINT HÁROMSZOR KÖLTÖZÖTT A SZEGEDI KÜLÖNÍTMÉNY

Szeged abból a szempontból is különleges, hogy a hatalmas érdeklődés miatt valószínűleg Magyarország legtöbbet költöző slam poetry klubja is a városban található. Ez nem is csoda, átlagosan 200 ember látogatja rendszeresen az estjeiket, és Szeged nem bővelkedik olyan helyszínekben, amelyek ekkora közönség befogadására alkalmasak. Főleg, mivel a műfaj atmoszférájához a „füstös kocsma jellegű”, de mindenesetre az oldottabb, pulttal ellátott helységek alkalmasak többnyire. A Rongy Kocsma bezárását követően új helyszínt kellett keresni. Először a Kapca kávézó nagytermében kapott helyet, majd után átköltözött az IH – színpadra. Később a JATE klub is befogadta a hetedik, kissé csonkára sikerült évadot. Ami viszont állandó volt: a hamisíthatatlan Slam Poetry Szeged hangulat. A közönség nagyrészt egyetemistákból és középiskolásokból áll, de bárki megtalálhatja a neki tetsző gondolatokat, életkortól függetlenül.

Fotó: contextus.hu

A SLAM POETRY ESEMÉNYEIN MINDEN RÉSZTVEVŐ EGYÜTT ALKOTHAT

Az eseményeken a fellépők, szervezők és a közönség egy közösséget alkotnak. A műfaj egyik fő eleme a biztonság és az egymásra figyelés, egymás meghallgatása. Egy olyan teret biztosít, ahol bárki megszólalhat, és ahová bárki beléphet. Számos nehéz történet elevenedett már meg a folyton változó színpadokon, de a cél megmaradt, hogy ezeket a történeteket elmondhassák és meghallgathassák azok, akik szeretnék, akik otthont találnak benne.

fotó: contextus.hu

A Szegedi Nemzeti Színház a rendhagyó est után is jobbnál – jobb előadásokkal vár minket a nyirkosodó novemberi időben:

Forrás: szinhaz-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb