Közélet

Operatív törzs: egyre több egyetemi klinika lép be a védekezés elleni harcba, szigorítottak a kiszabható bírságokon

Az egészségügy felkészült, a védekezés tervszerűen zajlik, mindenki megkapja a számára szükséges “legmagasabb szintű ellátást” – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegeket ellátó “első vonalbeli intézmények” mellett már néhány második vonalbeli intézmény, egyetemi klinika is belépett az ellátásba, és további intézményeket is kijelöltek Budapesten és vidéken is. közölte: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé.

Hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

Fotó: kpe.hu

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint folyamatos a praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. Mint mondta, a felnőtteknek adható oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást. A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, csütörtökön és pénteken szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba.

MEGEMELTÉK A KISZABHATÓ BÍRSÁGOKAT

Jelentősen emelkedtek a járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt kiszabható helyszíni bírságok összeghatárai – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes hangsúlyozta, a házi karantén elrendelésére vonatkozó, az Országgyűlés által hétfőn módosított jogszabály szerdai hatályba lépésével szigorodtak a karanténintézkedések megszegése esetén alkalmazható szankciók.

Fotó: portfolio.hu

Példaként említette: abban az esetben, ha a rendőrség ismételt vagy a figyelmeztetés ellenére történő maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyását észleli, a törvény lehetőséget enged 150 ezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb