Szegedi Arcok

Tarolt a nemzetközi énekversenyen a szegedi egyetemista

Kiss Attila Andor, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti karának másodéves egyetemi hallgatója a legfiatalabbak kategóriájában indult el és első díjat nyert a 8. Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu, a képen: Kiss Attila Andor

A fiatal egyetemista nem először varázsolta el hangjával a közönségét. A Szeged365.hu-nak adott interjújában elárulta, egészen kisgyerekkora óta az éneklés a szenvedélye, már hatévesen színpadra állt: a Tiszán innen Dunán túl című népdaléneklési versennyel indult el minden, és azóta nincs is számára megállás.

A korábban főként népdal kategóriában éneklő Attila a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti karán tanára és mentora, Prof. Dr. Temesi Mária operaénekesnő és egyetemi tanár iránymutatásával bontogathatja szárnyait, és ezeknek az új, impulzív benyomásoknak köszönhetően érdeklődése középpontjába elsősorban az opera műfaja került. Elárulta, hogy a tanárnő rendkívül inspirálóan hat rá az éneklésben, nagyon szereti az óráit, és rengeteg hasznos tanácsot kap tőle, hogy még tökéletesebbre fejleszthesse a hangját. Azt az olaszos hangtechnikát sajátíthatja el mesterétől, amelyet Luciano Pavarotti, világhírű olasz operaénekes is használ.

Fotó: Kiss Attila Andor Facebook oldala

A horvátországi 8. Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyre is két operával készült: Andor Caccini Amarillijét és Puccini Turandot-jából Kalaf áriáját adta elő a zsűrinek, amelyekről Attila elárulta, rendkívül nehéz helyesen és jól elénekelni. A két dalra azért esett a választás, mesélte Attila, mert ezek már nagyon kiforrottan éltek benne, alapos rákészülést követően, másfél hónap gyakorlás után énekelte fel a két operát a horvát énekesverseny kiírása szerint.

A verseny a jelenlegi járványhelyzet miatt ugyanis rendhagyó módon online zajlott, így Attila a versenyműveket az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc hangversenytermében énekelte fel. Az elkövetkező két hétben az ifjú énekes izgulva várta a verseny eredményét, elárulta, őt is meglepetésként érte az első helyezése, de nagyon nagy büszkeséget érzett a miatt, hogy lehetősége van Temesi tanárnőtől tanulni, és arra is, hogy közös munkájuk meghozta a gyümölcsét.

Attila elárulta, már most készül a következő versenyre, melyre november 27-én, Szatymazon kerül majd sor a Kárpát-medencei Rendezvényszervező Egyesület szervezésében, ahol magyar nóták, népdalok és operettek csendülnek majd fel, de már most megkezdte a felkészülést az áprilisi rangos Simándy József Nemzetközi Énekversenyre is.

Attila hivatásának szeretné szentelni az életét, énekesként képzeli el a jövőjét, álma, hogy bekerüljön a Magyar Állami Operaházba, énekelhessen a Metropolitan Operaház színpadán, és hangját visszhangozza a Milánói Scala gyönyörű hangversenyterme.

Nézzétek meg videós interjúnkat is Kiss Attila Andorral, amelyből még többet megtudhatsz a csodás hanggal megáldott szegedi egyetemistáról.

Hallgasd meg Attilát énekelni is, az alábbiakban egyik kedvencét, a Honfoglalást hallhatjátok tőle:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb