Kikapcs

Rákérdeztünk, miért marad el a Dóm téri Karácsonyi Vásár: exkluzív interjú Rácz Attila főszervezővel

Ahogy közelednek az ünnepek, úgy lengi körbe az egész várost az ünnepi hangulat, amelyhez ma már Szegeden elválaszthatatlanul hozzátartozik a belváros adventi díszkivilágítása, a tovasikló ragyogó fényvillamosok, az óriás karácsonyfa a Klauzál téren, az óriáskerék a Széchenyi téren, és persze a fényszarvas, amely a Dugonics teret varázsolja ünnepi pompába. Idén azonban a Dóm téri ünnepi vásárt és programokat nélkülöznünk kell, a koronavírus járvány miatt ugyanis azok átköltöznek a Dugonics térre.

A Szegedi Karácsonyi Hetek ikonikus helyszíne a Dóm tér, ahol Mese Kastély várt a legkisebbekre, a Dóm fényeiben korcsolyázhattak a szegediek, a szalmalabirintus kínált önfeledt szórakozást, és nem utolsó sorban az ünnepi készülődés jelképeként itt került kiállításra a város hatalmas adventi koszorúja. Sajnos, a koronavírus járvány miatt idén a karácsonyi ünnepek sem lesznek a régiek: sem karácsonyi vásár, sem programok nem lesznek a Dóm téren, helyette a vásár a Dugonics térre költözik.

A döntés okáról, és a járvány terjedésének megelőző lépéseiről Rácz Attilát, a Karácsonyi Heteket szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. megbízott ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Rácz Attila elmondta, a járványügyi szabályozások miatt minden olyan programelemet kerülni kell, amely nagy tömegeket vonz. Ezért ennek megfelelően a Dóm téren nem lehet megtartani a fényfestést, a tűzzsonglőr show-t, de nem fog üzemelni a jégpálya sem, és zárt tere miatt a Mesés Kastély, és a szalmalabirintus sem fogadhatja ifjú látogatóit.

“Az évek folyamán kollégáimmal mi is gyönyörködtünk a Dóm látványában, a látogatókkal együtt élveztük a vásár minden percét. Azonban fájó szívvel vettük tudomásul, hogy ezeket a programokat most a látogatók egészségének védelme érdekében nem valósíthatjuk meg.”

Gyakorlatilag a Karácsonyi Hetek Dóm téri programjaiból csak az a körülbelül harminc árus maradna, akik a színes programok nélkül nem kapnának akkora figyelmet, ezért a szervezők a kereskedőkkel egyeztetve arra a döntésre jutottak, hogy a Karácsonyi Vásár jobb helyen lenne a sokkal frekventáltabb, forgalmasabb Dugonics téren.

Rácz Attilától azt is megtudtuk, hogy a szervezés során kiemelt szerepet kaptak a járványügyi szempontok is. Arra törekedtek ugyanis, hogy elkerüljék a tömeget, amit úgy lehetett megoldani, hogy a karácsonyi eseményt négy külön helyszínre bontották, a Dugonics, Klauzál, és a Széchenyi téren, illetve új helyszínként az Árpád téren várhatóak az ünnepi események. Előreláthatólag a pavilonok, az árusok is szellősebben lesznek, mint például ahogy az előző években helyezkedtek el a Dóm téren, ráadásul a több helyszín előnye, hogy a tömeg is jobban eloszlik, nem lesznek annyira egymás nyakában az emberek.

“A járványügyi szempontokat maximálisan figyelembe kell venni, de muszáj a kereskedők érdekeit is néznünk, hiszen, ha én kiadom a területet, és a kereskedő ott nem árul semmit, mert nem mennek el az emberek a Dóm térig, hanem csak a Nagyáruház, Árpád tér, Dugonics tér, Kárász utca, Széchenyi tér útvonalon mozognak, akkor azok a kereskedők nem fognak visszatérni Szegedre. Nekem és kollégáimnak arra is törekednünk kell, hogy ők biztosítani tudják a megélhetésüket. A kereskedők jelentős része utoljára a tavalyi karácsonyi vásárban tudott pénzt keresni, hiszen a korlátozó intézkedések miatt márciustól május végéig, június elejéig nem tudtak sehol sem árulni, nem tudtak elmenni egy fesztiválra sem, mivel semmilyen rendezvény nem volt ebben az időszakban. Szeged városa, és a Szegedi Városkép és Piac Kft. is kiemelten fontosnak tartja, hogy ezeket a bajbajutott kereskedőket valamilyen módon támogassa, azzal is, hogy lehetőséget biztosítunk számukra a vásározásra, hogy valahogy túlélhessék ezt a nehéz helyzetet” – árulta el az SZVP Kft. megbízott ügyvezető igazgatója

Rácz Attila kiemelte, tudja, hogy sokan kifogásolják a Karácsonyi Vásár megrendezését a koronavírus járvány alatt, de véleménye szerint járványügyi szempontból sokkal biztonságosabb egy karácsonyi vásár, mint egy zárt, zsúfolt bevásárlóközpont.

A kilátogatók biztonsága érdekében minden helyszínen be kell majd tartani az akkor hatályos járványügyi előírásokat, így valószínű kötelező lesz a maszk viselése, tartani kell a legalább másfél méteres távolságot és a kihelyezett kézfertőtlenítők használatát is kérni fogják a szervezők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb