Mindenmás

Napi pakk, szombat: igazi őszi időt hoz a Halloween Szegedre, Bud Spencerre emlékezünk

Hűvös és szürke lesz a szombat, de azért pár óra napsütés is belefér a mai napba. Szinte mindenhonnan töklámpások és jelmezes bulik leselkednek ránk, és ma ünnepelné a születésnapját Bud Spencer is. Nyújtózz egy nagyot, és kezdd a szombatot a Szeged365 legfrissebb híreivel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Farkas, Cseke, Csekő, Fajsz, Kristóf, Krisztofer, Kurd, Roderik, Rodrigó, Vulfia – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Samhain, kelta és pogány ünnep, az újév kezdete, Halloween ünnepe. Az ősi kelta hagyományokban a Samhain az egyik legjelentősebb ünnep, az új év kezdete. Október 31-én sötétedéskor kezdődik és másnap estig tart. A kelta népeknél az ünnepek a sötétséggel (sötétedéssel) kezdődnek, mert a sötétség megelőzte a fényt. Így a tél kezdete az év kezdete. Számos különféle hagyomány társul ehhez a naphoz, melyeknek közös alapja, hogy ezen az éjszakán elvékonyodnak a határok az evilág és a túlvilág között, a halottak közelebb kerülnek az élőkhöz, és az élők is könnyebben kerülnek kapcsolatba túlvilági lényekkel, ez az éjszaka a legmágikusabb az egész évben. Szokás volt tüzeket gyújtani és töklámpást készíteni, amely megvédte a családot a szabadon kóborló szellemektől. A samhain az angolszász területeken a Halloween ünnepben él tovább, amelynek kialakulására azonban a római hagyományok, így Pomona, a gyümölcsök númenének ünnepe és Feralia, a holtak emléknapja is hatással voltak. A Halloween jelentése: mindenszentek éjszakája – All Hallows’ Eve.
  • 503 éve Luther Márton wittenbergi teológiaprofesszor közzétette 95 tézisét, amellyel kezdetét vette a reformáció.
  • 388 éve született Jan Vermeer holland festő.
  • 91 éve megszületett Bud Spencer olasz színész. Eredeti nevén Carlo Pedersoli. 8 évesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben elköltözött a fővárosba. Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, a római egyetem vegyészkarára 16 évesen került, majd jogot tanult. 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel, az első olasz sportoló volt ezzel az eredménnyel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta. Az Isten megbocsát, én nem című film volt az első nagy sikere, abbahagyta a sportolást és Amerikába költözött 1967-ben, megnövesztette a szakállát és megalkotta a Bud Spencer művésznevet, mivel eredeti neve sportolói pályafutásához kötődött. A név kedvenc színészére (Spencer Tracy) és kedvenc sörére (Budweiser) utal. Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is, és derült ki az is, hogy Olaszországban már egyszer szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön. Mivel közös jelenetük nem volt, így nem valószínű, hogy akkor találkoztak. 1967-től 1985-ig 17 filmben szerepeltek együtt. 1985-ben megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel 10 év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására. 2010-ben Terence Hill-lel együtt, életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat.
  • 90 szál gyertyát fúj ma el Michael Collins asztronauta, aki Neil Armstrong társa volt az Apollo 11 fedélzetén.
  • 89 éves lett Lee Grant Oscar-díjas színésznő, aki a Sampon című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legrangosabb filmes elismerést 1976-ban.
  • 70. születésnapját ünnepli MidWest Polkakirálya, azaz John Candy kanadai születésű színész, az Űrgolyhók, a Rémségek kicsiny boltja és a Jég veled! szereplője.
  • 56 éves lett Marco van Basten holland labdarúgó. Pályafutását 1970-ben az UVV Utrechtben kezdte, majd az Elinkwijk Utrechtnél és az Ajax Amsterdamnál játszott. 1987-től az AC Milan játékosaként szerepelt 8 éven keresztül. Többszörös holland bajnok, kupagyőztes és gólkirály, valamint olasz bajnok és gólkirály is. 1985-ben az év játékosa volt, ezüstcipős, aranycipős, 1987 után nyert KEK-, Szuper Kupa-, Toyota Kupa- és BEK-trófeát is. 1988-ban Európa-bajnok, az Eb-döntő gólkirálya és legjobb játékosa volt, amelyért Aranylabdát kapott, 1989-ben az év európai játékosa, 1988-ban és 1989-ben a világ legjobb játékosaként szerepelt. Speciális kapáslövését a mai napig van Basten lövésnek nevezik.

SZOMBATI IDŐJÁRÁS? NEM JÓ, DE NEM IS TRAGIKUS!

Mondhatjuk, hogy itt az ideje, de azért mindig jobban örülünk a napsütéses időnek, mint az olyannak, ami szombaton vár ránk: felhős lesz a hétvége első napja, és azon sem kell meglepődni, ha egy kis esőt is kapunk a nyakunkba.

TEMETŐBE MÉSZ? ÍME PÁR TIPP, HOGY TÉNYLEG CSAK A GYERTYA KAPJON LÁNGRA

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta balesetekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Annak érdekében, hogy biztonságos legyen a megelőzés, a megyei katasztrófavédelem az alábbi tanácsokat javasolja a szegedieknek:

ÉS HA MÁR ELINDULSZ, NEM ÁRT TISZTÁBAN LENNI A TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL

Október 30. és november 2. között a temetők irányába módosulnak a menetrendek és a temetők nyitvatartási ideje is – értesítette lapunkat a Szegedi Közlekedési Kft.

SZELLEMES ELŐADÁSSAL KÉSZÜL A KÖVÉR BÉLA BÁBSZÍNHÁZ

Október 31-én este szellemek és kíséretetek költöznek be a szegedi Kövér Béla Bábszínházba, ahol kivételesen nem a kisgyerekek számára szól a műsor, hanem a 16 éven felettieket várják egy kis halloweeni borzongásra.

HALLGATÓI ÖNKÉNTESEK SEGÍTHETNEK A JÁRVÁNY ELLENI KÜZDELEMBEN

Egyetemista önkénteseket toboroz az SZTE Általános Orvostudományi Kara a COVID elleni harchoz, negyed, ötöd- és hatodéves hallgatók sürgős jelentkezését várják mintavételezésre, napi 8-12 órás szolgálatra. A felhívás oka, hogy a napi nyolcezer teszt elvégzése óriási terhet ró az Országos Mentőszolgálat munkatársaira.

ISMÉT VÁR A BÁRKA KÉZMŰVESKIKÖTŐ

Szombaton újra megtartják a Bárka Kézműveskikötő című eseményt. A helyszín ezúttal is a Felső-Tisza parti FOKA, a múlt hétvégi antikvásár helyett ezúttal ismét az eredeti, kézműves koncepcióval készülnek a szervezők.

ITTHON JÁTSZIK A SZEDEÁK

Szombaton este 19:15-től újabb hazai bajnoki vár a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapatára. A szegediek ellenfele az “egyetemes derbin” a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club, a DEAC lesz. A mérkőzés rangját jelzi, hogy a Duna World (M4Sport+) is műsorára tűzi.

BRUTÁL JÓ PROGRAMOK VÁRNAK MA SZEGEDEN

Rémisztően jó zenék és filmek, tökfaragás, kincskeresés na meg izgalmas kis kézműves foglalkozások – ez vár rád a Napfény Városában Halloweenkor. Szeged október 31-én reggeltől-estig igazi szellemvadász lázban ég majd. Jöhetnek félelmetes és borzasztóan vagány programok?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb