Közélet

Operatív törzs: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet

A kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely szerdán lépett hatályba – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs mai tájékoztatóján.

Gál Kristóf közölte, a rendkívüli jogrend, ahogy a koronavírus-járvány első hulláma idején, úgy most is gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek szólnak, ezek végrehajtásában kérik az állampolgárok együttműködését – mondta.

Gál Kristóf hangsúlyozta, az eddig bevezetett védelmi intézkedések továbbra is hatályban maradnak, de újabb szabályokat is elrendelt a kormány. Elmondta, éjszakai kijárási korlátozás lép életbe, éjfél és másnap reggel öt óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

https://szeged365.hu/2020/11/04/a-diszko-tilos-a-kocsmazas-mehet-megjelent-a-hivatalos-rendelet/

A kötelezettség nem vonatkozik arra, aki munkát végez, a munkahelyére vagy onnan haza utazik. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal ugyancsak elhagyhatják az emberek a lakóhelyüket.

A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozi előadásokra, valamint a sportrendezvényekre is új szabályok léptek életbe: az ilyen programokon a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlen egymás mögötti ülőhelyekre se lehet leülni. Egymás mellett és a sorok között is meg kell tartani lehetőség szerint a másfél méteres távolságot – tette hozzá. Megjegyezte, ezeknek a szabályoknak a betartásáról, a feltételek biztosításáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Azt, aki nem tartja be a szervező, az üzemeltető vagy alkalmazottaik felszólítására sem a szabályokat, kötelezően kizárják a rendezvényről. A szervező, üzemeltető, illetve alkalmazottaik felelőssége, hogy a szabályszegő a helyszínt elhagyja. Ezeknek a szabályoknak a betartását a rendőrség ellenőrzi, szabálytalanság esetén pedig határozottan fog fellépni – mondta Gál Kristóf.

Hozzátette, ha kötelezettség megszegését tapasztalják a rendőrök, figyelmeztetést alkalmaznak, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, az érintett helyiséget, területet, intézményt, helyszínt pedig egy napra vagy akár egy évre is bezárathatják ideiglenesen.

A járvány terjedésének csökkentése érdekében országszerte újra ingyenessé tették a parkolást, a fővárosban és a megyei jogú városokban pedig a helyi közlekedési társaságokat arra kötelezték, hogy sűrítsék a helyi járatokat a munkanapokon reggel 7 és 9, valamint 15 és 19 óra között – mondta.

https://szeged365.hu/2020/11/04/szeged365-fotoriport-igy-esett-el-szeged-az-elso-ingyenes-parkolas-napjan/


A keddi nap adatait ismertetve kiemelte, 72 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte azért, mert az üzletekben vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb helyeken megszegték az emberek a védelmi szabályokat. A rendőrök 19 embert figyelmeztettek, 39 helyszíni bírságot szabtak ki, 14 embert feljelentettek. Rámutatott: az intézkedések háromnegyedében súlyosabb szankciót kellett alkalmazniuk a szabályok be nem tartása miatt.

Felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre, azt mondta: aki mások testi épségét, életét veszélyeztetve nem tartja be a védelmi szabályokat, az határozott, szigorúbb következménnyel járó rendőri intézkedésre számíthat. Felidézte: a kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta kedd éjfélig védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabálysértések miatt országosan 2546 intézkedésre volt szükség.

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb