Sport

Bravúr a spanyolok ellen: szegedi játékosok vezették győzelemre a férfi kézilabda – válogatottat

Nem sűrűn fordul elő, hogy kézilabdában legyűrjük a spanyolokat. Egészen pontosan 12 éve történt meg ez a mutatvány. A járvány miatt újoncokkal teletűzdelt magyar csapat azonban állta a sarat: a most megállíthatatlanak bizonyuló szegedi beállós, ifj. Rosta Miklós ( 7 gól), és a meccset végigvédő Mikler Roland vezetésével 32:29 – es győzelmet arattunk az Eurokupa 1. fordulójában.

FEJ – FEJ MELLETTI KÜZDELEMMEL INDULT A MECCS, 4 SZEGEDI A PÁLYÁN

A Veszprém Arénában a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett, 1500 néző előtt kerülhetett sor a nemzetközi meccsre az EB – címvédő ellen. A MOL – Pick Szeged négy játékost delegált a találkozóra: a magyaroknál Bodó Ricsi mellett Rosta Miki és Mikler Roló erősíthette a csapatot, míg a rutinos spanyoloknál a kiváló BL – formával előrukkoló Joan Canellas verekedte be magát a válogatottba. Remek iramban kezdődött a meccs, a norvég Elverum légiósa, Máthé gyújtotta be a rakétákat: elhajlós távolival, és betörésből is lenullázta a kontinensbajnok hatosfalát, ám gyors válaszként Fernandez ellenállhatatlanul suhintotta a kapuba, és Maqueda sem hibázott (2:2). A balatonfüredi Bóka pimasz cunderezése már mutatta: itt bizony a győzelemért hajthatnak a fiúk (3:2). Máthé bejátszásaiból Rosta bősz őrzőjével együtt, estében is behúzta a kapuba, míg a túloldalon a Szeged spanyol játékosa, Canellas takarásból vett átlövése lepte meg Miklert. Mivel egy – egy villámgyors akció során Maqueda és Marchan sem ismert kegyelmet, fej – fej mellett haladt a két gárda (7:7).

MIKLER ÉS ROSTA REMEK TELJESÍTMÉNYÉVEL KEREKEDTÜNK FELÜL A SZÜNETIG

Sebességet váltott a magyar válogatott: a megalkuvás nélkül hajtó Bodó Ricsi tüzelte fel a srácokat, majd a lengyel Wisla Plock légiósa, Szita Zoli gyorsult ötös fokozatba. A légiós távoli dugókkal szaggatta ki a hálót, de a kimozdíthatatlannak bizonyuló Rosta Mikit is elsőrangúan szolgálta ki. Kezdtünk ellépni, ugyanis az ezer fokon pörgő Mikler valósággal megbabonázta a spanyolokat. Beragadt a vendégek szekere, időt is kellett kérnie Jordi Ribera edzőnek (11:7). A pauza után a látogatók picit stabilizálták játékukat, ám a feltartott Serradilla dühödt átlövésére a csurgói Hanusz is impozáns csel után adott méltó feleletet. Robogtak a spanyolok, Entrerrios látványos, befordulós driblit követően ugrott fel egy bekanalazott találat erejéig. Mindhiába: az egykoron diszkoszvetőként jegyzett füredi hegyomlás, Szűcs Bence is elemi erővel vágta be a falban megkaparintott labdát, a felserkenő hangzavarban pedig Mikler még a legígéretesebb ziccereket is hárította (15:9). A spanyolok nagyon iparkodtak, de csak 4 perces csend után tudták újra bevenni az eszelős vehemenciával küzdő hazaiak ketrecét, akik továbbra is szenzációsan játszottak. A spanyolok pillanatai jöhettek: egy – egy belemenést követő lerohanásból máris kontragólokkal büntettek Gómezék (17:13). A pauzáig feltűnően jól játszottuk meg a beállókat, remekül működött a csapatkémia is. Egyetlen klasszikus irányítónk, Hanusz Egon nemcsak karmesterként irányította a csapatot, de a gólokkal sem maradt adós.

A SZÜNET UTÁN ROHANTAK A SPANYOLOK, DE MINDENRE AKADT VÁLASZ

A fordulást követően nagyon eltökélten jött ki az EB – címvédő latin légió: Odriozolát és Figuerast feltartással sem bírtuk megfékezni a szélvészgyors kontrák végpontjaként, de az eksztatikus állapotban pörgő Hanusz is szenzációs gólt ejtett. Nem volt megállás, Máthé agresszivitása volt kifizetődő: az ász védővel a nyakában is kipókhálózta a ketrecet (19:15). Vad bikák módjára támadtak le, és szedték fel a parkettát a spanyolok: Fernandezzel nem bírtunk a szélen, de szerencsére Rosta is a legjobbkor kotort sarokba egy meglehetősen dadogós bejátszást (20:18). A látótávolságba kerülő vendégek vérszemet kaptak, de Rostát továbbra is lehetetlen volt kituszkolni: újfent remekül mutatta magát, és le is varrta a karácsonyfadíszként vele boruló védőkkel együtt. Egymást múlták felül a srácok, Máthé a fellegekbe ugratva talált be, majd Bóka is utat lelt a hálóba egy tumultuózus jelenetben, mintha zsinóron rántották volna a ketrecbe a takarásból sistergő golyót. Bár Odriozola egy felugrást követő dobócsellel elugrasztotta a spárgára érkező Miklert, egyre idegesebbek lettek a vendégek (24:20), Morros szállt ki két percre.

A REMEK SZÍNVONALÚ HAJRÁT IS JOBBAN BÍRTA A FIATAL MAGYAR CSAPAT

Tarrafeta talpról ágyúzta be, mégsem tudtak megnyugodni a címvédők, sőt a fradista Bujdosó Bendegúz ziccere után a 130 kilós balatonfüredi monstrumnak, Szűcs Bencének sem lehetett gátat szabni beállóban (27:21). A 49. percig Máthé újfent felvillantotta klasszisát (29:22), reméljük Roló monitorozta őt a Pick november 19 – ei, elverumi látogatására gondolva. Az újabb hangos ukázokkal kísért időkérés után lángoló tekintetek kereszttüzében álltak a meggypiros dresszesek. Egy messzemenően agresszív feltolt védekezéssel szembesültünk, de Marchan és Fernandez, majd Ordriozola elemi erejű találata után Máthé is behegesztette a játékszert (30:25). A lélektani kulcsmomentumban Ilic oda sem nézős labdáját Rosta Miki ellenállhatatlan ráfordulással zúzta be, 7. góljával a mezőny legeredményesebb játékosa volt a szegedi kolosszus. A fradista Bujdosó izzította utolsó találatunkat (32:26). A végsőkig hajtottak a spanyolok emberhátrányban is, mi pedig a finisben azért már kevésbé koncentráltunk (32:29). Szó, ami szó: káprázatos győzelemmel örvendeztetett meg minket a dinamikus, felforgatott összeállítású magyar csapat. Erős volt a szögedi paprika: Mikler parádés kapusteljesítménye mellett ifj. Rosta Miklós remekbe szabott produkciója jelenthette igazán a mérleg nyelvét.

FÉRFI KÉZILABDA EUROKUPA
1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 32–29 (17–13)
Veszprém Aréna, 
1500 néző. Vezette: T. Cindric, Gonzurek (horvátok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Tóth Á. 2, MÁTHÉ 5 (1), Ligetvári, IFJ. ROSTA M. 7, Bodó, Bóka 4. Csere: HANUSZ 4, SZITA 4, Ilic, Szűcs B. 3, Kovacsics, Vajda 1, Bujdosó 2. Mb. szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SPANYOLORSZÁG: Pérez de Vargas – A. Gómez 1, Maqueda 4, Tarrafeta 2, MARCHAN 6, J. Canellas 1, J. Fernández 3. Csere: S. Hernández (kapus), Morros de Argila, A. Figueras 2, Entrerrios 3, Serradilla 1, ODRIOZOLA 4 (1), Izquierdo 2. Edző: Jordi Ribera
Az eredmény alakulása. 6. perc: 4–3. 11. p.: 6–7. 16. p.: 10–7. 22. p.: 15–9. 25. p.: 17–10. 33. p.: 18–14. 38. p.: 20–17. 44. p.: 25–20. 48. p.: 28–21. 55. p.: 31–25
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Chema Rodríguez: – Minden csapatrészben felülmúltuk a spanyolokat, a kezdő sípszótól a lefújásig végig koncentráltan, magabiztosan kézilabdáztunk. A meccsen a mi akaratunk érvényesült, a sikerből mindenki kivette a részét, nem tudnék senkit kiemelni. Szép győzelem volt, de megyünk tovább!
Jordi Ribera: – Gratulálok a magyaroknak, nagyon jól játszottak! Az első tíz percben kifejezetten rosszul védekeztünk, hiányoztak a faultok, a hazaiakat hagytuk szabadon lőni. A második félidőben már jobbak voltunk, a fiataljaink azonban hiába teljesítettek remekül, az ellenfél képes volt megújulni, ezért megérdemelten győzött. Nehéz helyzetben vagyunk, mert alig tudtunk együtt gyakorolni, de tapasztalatnak kiváló volt ez a mérkőzés.

A MOL – PICK SZEGED NOVEMBER 11 – ÉN JÁTSZHAT ÚJRA TÉTMECCSET

A majdan szembejövő riválisok közül a fradista Bujdosó Bendegúz, és az Elverumos Máthé Dominik játékát első kézből szemlélhettük meg. Igaz, pontosan 12 napja játszott utoljára tétmérkőzést a MOL – Pick Szeged. Legutóbb az emlékezetes fehérorosz túráról kétgólos vereséggel távozott a csapat (24:26), de az az összecsapás nem csak a játék miatt maradt emlékezetes a gárda számára. A szegediek jelen állás szerint november 11 – én fogadják a Komló, három nappal később pedig a Ferencváros csapatát, hogy aztán november 19 – én a norvég Elverum várjon a srácokra az újabb BL – találkozón.

Forrás/fotók: Árvai Károly – nemzetisport.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb