Szegedi Arcok

Szeged365 a nők védelmében: hinnünk kell abban, hogy másodjára is sikerülhet, interjú Szalma Ibolyával

Szalma Ibolya véleménye és tapasztalata szerint a koronavírus-járvány második hullámában a legnagyobb gondot a hitetlenség okozza majd. A néhány napja életbe lépett új szabályozások, amelyet a járvány csillapítása érdekében hoztak megint komoly terheket rónak majd a szegediekre. A Nők védelmében egyesület elnöke szerint lassan, de biztosan beüt a káosz.

Mit gondolsz, hogyan hat majd az előttünk álló időszakban a szegediekre a nemrégiben bevezetett intézkedések többsége?

El kell ismernünk, hogy a szegediek a koronavírus-járvány első hullámát ügyesen és jól kezelték, ennek ellenére mégis nagyon sok családnál felléptek olyan problémák, amelyekre mindezek előtt nem volt példa. Sajnos, minden bizonnyal ezek ismét előtérbe kerülnek majd. A legnagyobb gondot jelen esetben mégis inkább a hitetlenség okozza. Sokan ugyanis tényleg nem tudnak hinni abban, hogy ebből mihamarabb, és jól kitudnak majd lábalni. Nincs mibe kapaszkodni, túl sok az információ és óriási a bizonytalanság. Éppen ezért sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem csak, hogy a szegediekre, de mindenkire nagyon rosszul fog hatni ez az időszak.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Félünk a bezártságtól?

Igen, hogyne. Mindenki fél tőle…A szeretet ünnepe előtt állunk. A magyar emberek többségének már nincs tartaléka, ami még inkább rányomja a bélyeget a félelemre, aminek ugyebár a számokat elnézve egyre több oka van. Szóval nem csak a bezártság, hanem az azzal járó körülmények is félelmet keltenek az emberekben. Nem beszélve a már említett tartalékokról.

Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy még ettől is komolyabb szigorításokat vezet be, ha nem tanulunk meg a jelenlegi intézkedésekkel együtt élni. Fel lehet erre készülni a gyakorlatban?

Igen, mivel van tapasztalatunk. A tavaszi időszakban még teljesen ismeretlen volt számunkra az a helyzet, amiben ma már „rutinosan” mozgunk. Mégis sikerült túlélnünk, tehát elsősorban hinnünk kell abban, hogy másodjára is sikerülhet. Másodsorban pedig be kell rendezkednünk, hogy az esetleg szigorítás ne érjen bennünket váratlanul. Fontos, hogy a szülők megpróbáljanak olyan koncepciókat kialakítani, amelyek működőképessé tehetik családon belül az online oktatást, ha esetleg arra újra sor kerül. Az egyedülállók meg meg kell, hogy erősítsék a kapcsolataikat. Fontos, hogy kommunikáljunk egymással, hogy már most elmondjuk, kibeszéljük a rokonainkkal, családtagjainkkal azt, hogy mi az, amitől tartunk, ami bánt bennünket, így aztán több szem, többet lát, és több fül, többet hall alapon biztos, hogy sikerül olyan terveket készíteni, amelyek élhetővé teszik az előttünk álló időszakot.

Mennyivel nőtt a hozzád járó páciensek száma az elmúlt időszakban?

A pácienseim száma az elmúlt időszakban háromszor akkora lett, mint volt.

Mik a leggyakrabban előforduló problémák ezekben az esetekben?

A legtöbben esetben válás, családon belüli feszültségek, anyagi bizonytalanság és depresszív állapot miatt jöttek el. Ezeken a területeken várnak segítséget.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Mint a Nők védelmében egyesület elnöke és mint tapasztalt pszichológus, mit üzensz a szegedieknek?

Azt, hogy, ha tehetik, kezdjék meg az ünnepre való készülődést békében és nyugalomban. Alakítsanak ki rövidtávú célokat, koncepciókat és terveket. Ne érezzenek bűntudatot, hogy az idei év nem úgy alakult, ahogyan azt tervezték, tartsák be az óvintézkedéseket, és mindenek előtt ne hibáztassák, ostromolják és piszkálják egymást olyan dolgokért, amelyekért eddig sem tették.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb