Közélet

Mától több ezer műtét maradhat el a járvány miatt

Felfüggesztik a halasztható műtéteket az országban mától, azaz keddtől, és szinte minden kórháznak fogadnia kell koronavírusos betegeket – döntött szombaton az emberi erőforrások minisztere. Csakis sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna – írja az Index.hu.

ELDURVULT A JÁRVÁNYHELYZET

A járvány eldurvult, ezért nem mindegy, hogy lesz-e elég kórházi kapacitás, valamint orvos és ápoló a kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek számára. A Kásler Miklós aláírásával kiadott utasítás szerint kivételt képeznek a rendelkezés alól a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne:

  • meg kell kapnia az ellátást a rákbetegeknek,
  • nem maradhatnak el a kardiológiai ellátások,
  • a meddőségi kezelések,
  • az onkológiai szűrések,
  • és a szervátültetések.

Arról, hogy az idén eddig mennyi műtét maradt el a Covid-19 miatt, nincs semmilyen nyilvánosan elérhető összesítés – írja a portál, az elmaradó műtétek várható számát azonban jól érzékelteti a szürkehályogműtétek esete a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból. Csak szeptemberben majdnem 8300 szürkehályogműtétet végeztek, jelenleg 8 és fél ezer embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra, nekik most azonban a halasztások miatt még az ennél a műtéteknél átlagos 54 napnál is többet kell azonban várniuk. Az Index.hu szerint a szürkehályog mellett a gerinc, a térd és a csípőizületi operációk is teljesen leálltak.

MINDEN KÓRHÁZ JÁRVÁNYKÓRHÁZ

Az intézkedést már maga a miniszterelnök is belengette, amikor legutóbb a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy november 21-ig 2240, december 10-re pedig 4480 ágyra van szükség az intenzív osztályokon. Mint fogalmazott, itt van a magyar teljesítőképesség határa, mert ez azt jelenti, hogy 30-32 ezer ember fekszik majd koronavírussal kórházban.

Kásler Miklós ezért nem csak a nem sürgős műtétek halasztásáról, de arról is döntött, hogy a kórházak már mától kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására az összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig a lélegeztetésre szoruló koronavírusos pácienseknek kell fenntartaniuk.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb