Mindenmás

Napi pakk, kedd: az utolsó szigorítás-mentes nap Szegeden

A korlátozások előtti utolsó napra ébredtünk. Szürke lesz ez a kedd, de legalább pár pillanatra előbújhat még a nap is, az autópályák üzemeltető pedig felkészültek a télre. Készülj be egy csésze kávéval a ma reggeli legfrissebb hírek mellé, és kezdd a napod most is a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Réka, András, André, Ariel, Ariéla, Ariella, Arietta, Delinke, Floransz, Florencia, Florentina, Jusztusz, Mátka, Meluzina, Nimfa, Rusztem, Tünde, Virgínia – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 323 éve jött világra William Hogarth angol festő, grafikus, rézmetsző, a modern karikaturisták előfutára, az angol nemzeti festészet megteremtője.
  • 261 éve született Friedrich Schiller német költő és drámaíró, Johann Wolfgang Goethe mellett a német klasszika legjelentősebb képviselője.
  • 125 éve a Zala megyei Pákán megszületett Öveges József, fizikusprofesszor. Öveges József ősei apai ágon legalább kétszáz évre visszamenően néptanítók voltak, ő maga 1919-ben szerzett tanítói diplomát. Elsősorban a matematikai és a fizika érdekelte, de bencés és piarista tanulmányait követően pappá is szentelték. Tanári pályája kezdete után hamar eldönötte, hogy az ifjúság számára szeretne tudományos-ismeretterjesztő könyveket írni, melyek előtérbe helyezik a fizika szépségét. Népszerű oktató volt, mert bármely bonyolult fizikai dolgot és kísérlet az egyszerű emberek nyelvén is képes volt elmagyarázni. 1945 után a Közgazdaságtudományi Egyetemen tanított, majd a Budapesti Pedagógiai Főiskolán volt tanszékvezető tanár. Több mint harminc könyvet írt, igazi népszerűségét azonban közkedvelt rádiós és televíziós sorozatainak köszönheti.
  • 97 éve kezdte meg földi pályafutását a Hachiko nevű kutya, aki hűségéről lett híres, mert 9 évig várt gazdájára egy vasútállomáson. Hachikót, a 2 hónapos kutyát 1923-ban vette Ueno professzor, aki az egyetemen tartott előadásokat. A kutya reggelente elkísérte őt a vonathoz Tokioban a shibuyai vasútállomásra, délután pedig ugyanott fogadta. Így tett minden nap, egészen 1927-ig, mikor hiába várt többet gazdájára. A professzor egy előadása alatt szívrohamban meghalt. Hachiko ezután még 9 évig járt reggel és délután az állomásra várni gazdáját. A kutyát holtan találták azon a helyen, ahol évekig oly türelmesen várakozott.
  • 95 éve született Sir Richard Burton Golden Globe-díjas walesi színész, filmszínész, rendező és producer, A palást, a Nagy Sándor, a hódító, a Kleopátra, a Kémek a sasfészekben és a Nem félünk a farkastól sztárja.
  • 92 éve megszületett Ennio Morricone, Oscar-, Grammy-, kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, filmzene-szerző.
  • 88 éve látta meg a napvilágot Roy Scheider amerikai színész. Scheidert kétszer jelölték Oscar-díjra, először a legjobb mellékszereplő címére 1971-ben a Francia kapcsolat című, William Friedkin által rendezett filmben Gene Hackman partnereként, majd 1979-ben a Mindhalálig zene című Bob Fosse-musical főszerepéért. Legismertebbé a Cápa című filmben eljátszott szerepe tette.
  • 76 éves lett Sir Tim Rice Oscar-díjas angol szövegíró, a Jézus Krisztus szupersztár és az Evita szerzője.
  • 48. születésnapját ünnepli Sterbinszky Károly (DJ Sterbinszky) magyar DJ és producer.
  • 34 éve aláírták a McDonad’s éttermi hálózat magyarországi kialakításáról szóló szerződést.

SZÜRKE LESZ A KEDD, DE PÁR ÓRÁRA ELŐBÚJHAT A NAP IS

A jó hír az, hogy már kedden várható napsütés, a rossz az, hogy ennek ellenére is hűvösebb napokra kell berendezkednünk. De talán olyan nagyon nem is kell ezen csodálkozni, elvégre november közepe van…

AZ AUTÓPÁLYA-ÜZEMELTETŐ ÁTTÉR A TÉRI ÜZEMMÓDRA

Az egyre csípősebb, csapadékosabb időre válaszként keddtől a gyorsforgalmi utakon is téli üzemmódra térnek át. Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2020. november 10-től.

MA MÉG NYITVA AZ ÉTTERMEK ÉS MOZIK, HOLNAPTÓL VISZONT LEÁLL EGY KICSIT AZ ÉLET

Bezárják az éttermeket, a középiskolákat, a mozikat és színházakat, és este nyolctól kijárási tilalom lesz – jelentette be Orbán Viktor egy hétfő délelőtti Facebook üzenetben. Mint mondta, a járvány Európában megint felszálló ágban van, ezért korlátozó intézkedésekre van szükség. Ezek a változások várnak ránk szerdától:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb