Mindenmás

Napi pakk, szerda: mától élnek a szigorítások Szegeden is

Mától életbe lépnek a hétfőn bejelentett korlátozások, így este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lesz, bezárnak az éttermek, színházak, mozik, múzeumok és fedett uszodák. Kötelező lesz a maszkviselés az önkormányzat által kijelölt közterületeken, de sportolni szabad. Kezdd ezt a borongós napot is a Szeged365-tel, mutatjuk, mi minden változott meg az életünkben!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Márton, Ata, Atád, Atos, Atosz, Martin, Martos, Ménás, Ménrót, Nimród – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Szent Márton ünnepe. Szent Márton 1623 éve Pannóniában (Savaria, azaz Szombathely) született 316-ban vagy 317-ben. Szombathelyen, a Szent Márton-kápolna helyén állt a legenda szerint a szülőháza. 15 éves korában a római hadseregbe sorozták, vitézsége mellett kitűnt a betegek és a szegények iránti részvétével, egyszerű életmódjával. A legenda szerint Galliában, Ambianum (ma: Amiens) város kapujánál télen egy didergő koldusnak adta köpenye felét. 18 éves korában keresztelkedett meg, 20 évesen megvált a hadseregtől. Remeteként élt, majd kolostort alapított. 371-ben vagy 372-ben a nép és a papság Tours püspökévé választotta. A legenda szerint a püspökké választás elől elrejtőzött egy libaólban, nehogy megtalálják. A libák viszont olyan hangosan gágogtak, hogy végül nem menekülhetett a püspöki tisztségtől.
  • 400 éve a Mayflower nevű hajóval megérkeztek Észak-Amerikába az első telepesek. Később őket nevezték az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak.
  • 229 éve született Katona József író, drámaíró, a Bánk bán szerzője.
  • 199 éve látta meg a napvilágot Fjodor Dosztojevszkij orosz regényíró, elbeszélő, a lélektani regény mestere, a Bűn és bűnhődés, valamint a Karamazov testvérek szerzője.
  • 98 éve megszületett Kurt Vonnegut Jr. amerikai író, a Bajnokok reggelije, a Macskabölcső és Az ötös számú vágóhíd szerzője. Mindössze tizennégy regényt, háromkönyvnyi elbeszélést, pár esszékötetet és visszaemlékezést írt, műveinek irodalmi értéke azonban kiemelkedő. Humanista világnézete, bölcs társadalombírálata, kritikus, a kíméletlenségig őszinte egyénisége, szarkasztikus humora, sajátos hangulat- és világteremtő képzelete a 20. századi irodalom legnagyobb hatású íróegyéniségei közé emelte.
  • 62 éves lett Kulka János színész.
  • 58. születésnapját ünnepli Demi Moore színész.
  • 46 szál gyertyát fúj ma el az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio.

ALAPOSAN MEGVÁLTOZIK AZ ÉLETÜNK MÁTÓL

Hétfőn és kedden is jelentettek be szigorításokat, az új szabályok kedd éjfélkor hatályosultak, így mától már a közterületi maszkviselés is kötelező, és a kontaktszámok csökkenése érdekében bezár egy csomó olyan hely, ahol szívesen töltöttük az időt meló után. Összegyűjtöttük, mi mindenre kell figyelned mától!

SEGÍTSÜNK EGYÜTT A SZEGEDI HŐSÖKNEK!

Nagy a baj az egészségügyben, az ott dolgozó szegediek pedig kegyetlenül sokat küzdenek azért, hogy mi, a többiek viszonylag ép bőrrel megúszhassuk a koronavírusnak nevezett láthatatlan szörnyeteg támadását. Éppen ezért összefogva Veletek (a Szeged365.hu olvasóival) és szegedi vállalkozókkal (a Szeged365.hu partnereivel) mától kezdve Karácsonyig annyi Szegedi Hőst lepünk meg egy kis ajándékkal, amennyit csak tudunk.

Segíts nekünk! Van olyan ismerősöd, aki a járványhelyzet miatt most ember felett kell, hogy teljesítsen? Egészségügyi dolgozó, mentős, ápoló, orvos vagy valaki, egy teljesen más területről? Küldd el, hogy miért esne jól neki egy kis törődés (és rengeteg fantasztikus ajándék) és azt, hol érjük el az [email protected]-ra!

MA SEM ÚSSZUK MEG KÖD ÉS FELHŐK NÉLKÜL

Nem hoz sok meglepetést a szerdai időjárás Szegeden: hajnalban ködös és hűvös lesz az idő, napközben borongós, ha elő is bújik a nap, akkor sem túl sokáig. A párás levegő miatt érdemes lesz rendesen felöltözni, mert kicsit hidegebbnek érezhetjük majd az időt.

MÁTÓL LEÁLLT AZ EGYETEM, A KOLLÉGISTÁK IS KIKÖLTÖZNEK

Minden magyar állampolgárnak haladéktalanul ki kell költöznie kollégiumából november 15-ig, mától szombatig viszont rektori szünetet rendeltek el, így a tanítás is leáll.

ISMÉT PÁLYÁN A KÉKEK!

Nagyon régen, szeptember 11-én lépett utoljára hazai parkettára a MOL-PICK Szeged csapata a férfi kézilabda NB1-ben. Ma este 18:00 órakor a Komló együttesét fogadja a Pastor-legénység, a meccs zárt kapus, de az összecsapást a csapat YouTube csatornája élőben közvetíti.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb