GasztroKözéletSport

Szeged 365 Kisokos: maszkot fel, Szeged! Minden, amit az új szabályokról tudni akartál (frissítve)

November 11-re virradóan életbe léptek a szigorítások, a kérdések pedig százával özönlenek hozzánk. Több hónap csipkerózsika-álmot követően visszatért a Szeged 365 Kisokos, kibogarásszuk, utána nézünk, elmagyarázzuk, hogyan változik az élet a Napfény Városában!

2020. NOVEMBER 9.

HÁROM BEJELENTÉS ÉS RENGETEG VÁLTOZÁS

Három részletben ömlött a nyakunkba a kormányzati és önkormányzati információ-cunami november 9-ét követően. Első menet: bezárják az éttermeket, a középiskolákat és este nyolctól kijárási tilalom lesz – jelentette be Orbán Viktor egy hétfő délelőtti Facebook üzenetben.

Második menet: derült égből v̶i̶l̶l̶á̶m̶c̶s̶a̶p̶á̶s̶ újabb bejelentés, kedd este egy M1 interjúban az ország első embere azt is hozzátette a hétfői “pakkhoz”, hogy éjféltől bevezetik a kötelező, szabad téri maszkviselést. A kedd éjjel megjelent Magyar Közlöny ezt annyiban finomította, hogy a rendelet csakis a 10.000 fő feletti településekre érvényes, ott pedig a polgármester dönthet arról, mennyire legyen feltekerve a szigor-potméter.

Harmadik menet: Botka László szerda délben bejelentette, az összes szegedi közterületen kötelező a maszk. A döntés kapcsán az egyik DK-s képviselő (Fodor Antal, Kiskundorozsma és Béketelep) és a szegedi Fidesz is jelezte, hogy ők bizony nem így csinálták volna:

ÍME A LÉNYEG, TÉTELEKBE SZEDVE

Adott tehát a három bejelentés és a kedd éjjel megjelent Magyar Közlöny, kontra ezernyi kérdés Tőletek, a Szeged365.hu olvasóitól.

Essünk neki, hadd szóljon!

Témákba szedve, a Magyar Közlönyben kedd este megjelent intézkedések:

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
  • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
  • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
  • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
  • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
  • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
  • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, a 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Szegeden villámgyorsan megszületett a döntés: a város teljes belterületén kötelezővé teszik a maszkviselést – jelentette be szerda délben Facebook oldalán Botka László. A rendelet rögtön hatályba is lépett, maszkot fel!

2020. NOVEMBER 23.

VISSZATÉRT AZ IDŐSEK VÁSÁRLÁSI IDŐSÁVJA, DE TELJESEN MÁSKÉNT

Visszatér az idősek vásárlási idősávja, de teljesen másképp, mint tavasszal – jelentette be Orbán Viktor az Idősügyi Tanács hétfői ülését követő Facebook-videójában. Az idősáv bevezetése csakis az alábbi üzletekre vonatkozik: 

  • napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek,
  • napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek, magyarán drogériák,
  • gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, tehát gyógyszertárak. 

Ezekbe az üzletekbe hétfőtől péntekig 9.00 és 11.00 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben csakis a 65 év felettiek mehetnek vásárolni. Tehát, az idősek bármikor vásárolhatnak, ráadásul a fenti idősáv csakis az övéké, úgymond, “védett” idősáv.

A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Hétfő délelőtt óta záporoznak a kérdések Tőletek (köszönjük a bizalmat), a kedd esti M1 interjú és Botka László turbó-bejelentése pedig még rátett egy lapáttal. A leggyakoribb és legéletbevágóbb kérdéseket és válaszokat itt gyűjtöttük össze – a lista folyamatosan frissül:

Most akkor kell hordanom maszkot ha kilépek a házból?

Ha 10.000 főnél kisebb településen laksz, akkor nem. Ha Szegeden akkor viszont igen, természetesen csakis akkor, ha elmúltál 6 éves (ha bennünket olvasol, akkor valószínűleg igen). A maszkviselés minden, hatodik életévét betöltött személy számára kötelező tehát…

  • a tömegközlekedési eszközökön,
  • üzletekben vásárlás és munkavégzés során,
  • a bevásárlóközpontok területén (kivéve irodák, sportolásra szolgáló és üzemi helyiségek),
  • a tömegközlekedési eszközök várótermeiben,
  • vendéglátó üzletekben (ha elvitelre kérsz valamit, bemehetsz, amíg elkészül), postákon, közigazgatási szervek ügyfélfogadó tereiben.
  • egészségügyi intézményekben, kórtermekben (ha bent fekvő beteg vagy, nem kell)
  • a 10 ezer főnél nagyobb település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, Szegeden Botka László döntésének megfelelően mindenütt,
  • nyilvános helyen, kivéve sporttevékenység során, a parkokban és a zöldterületeken

Csongrád-Csanád megyében Szegeden kívül még Vásárhely, Makó, Szentes és Csongrád érintett a témában, ha a felsorolt települések valamelyikén laksz, katt a cikkünkre:

Bemehetek az étterembe, hogy elhozzam az ennivalómat?

Igen.

Konkrétan:

“A vendéglátó üzletekben csak a foglalkoztatottak tartózkodhatnak tartósan, azonban az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig más is bent lehet.”

Kivétel a munkahelyi vagy iskolai menza, büfé, rájuk nem vonatkozik a szabály.

Éjszaka abszolút nem mehetek el otthonról?

De, vannak kivételes esetek. Az alap, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Kivétel:

  • ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén hagyod el a lakóhelyed,
  • ha életvédelmi céllal,
  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából vagy fordított oknál fogva tartózkodik közterületen. Ezt egy okirattal szükséges igazolni, amit a kormány hivatalos honlapján fognak közzétenni. Cikkünk megírásának pillanatában még nem volt kint.

Elmegyek futni, kell a maszk?

A sporttevékenységeknél, a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. 

Lesznek Szegedi Karácsonyi Hetek?

Lefújva, a jelen szabályozás szerint KO, lehetetlen megtartani. A rendelet értelmében tilos szervezni:

  • a kulturális eseményeket,
  • a koncertet,
  • a magánrendezvényeket
  • és a karácsonyi vásárokat sem.

Sportrendezvényeken nézők nem lehetnek, zárt kapuk mögött kell megtartani a meccseket.

Autóban kell a maszk?

Na ez az, amire egy deka hivatalos állásfoglalást nem tudott még adni senki sem, napok óta. Nem hivatalos információnk viszont annál inkább van: nem kell maszkot hordanod vezetés közben, viszont mielőtt kiszállnál az autóból, vedd fel.

Biciklivel járok dolgozni. Kell a maszk vagy sem?

Hasonló a helyzet, mint az autó esetében. Ha megállít a rendőr, el lehet vitatkozni, hogy most éppen sportolsz-e vagy sem a drótszamár nyergében (mert ugye sport közben nem kell a maszk), minden esetre homályos a dolog. Akárcsak az autózás esetében, itt is nem hivatalos válasz érkezett: nem kell. Mint forrásunk kifejtette, a rendelet nem tesz különbséget a kerékpározásnál az önálló sporttevékenység és a munkába való közlekedés között.

Nősülhetek? Vagy legalább arra jó ez az egész, hogy megússzam?

Nem úszod meg. Lehet nősülni, sőt, férjhez is lehet menni. A házasság-kötésnél kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók,
a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen. A temetéseken maximum 50 fő vehet részt.

Hogy lesz az oktatás?

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig nyitva tartanak, attól felfelé digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek vagy sem. A felsőoktatási intézményekben digitális oktatás lép életbe, a kollégiumok és diákotthonok látogatási rendjéről a rektorok döntenek.

Mehetek egy kört este 8 után Buksival?

Röviden, igen, este is elviheted megsétáltatni a szoba-predatort. Időbeli limit nincs, földrajzi viszont igen: maximum 500 méterre mehetsz el vele a lakhelyedtől.

Maradt még kérdésed? Küldd el az [email protected] és igyekszünk megválaszolni vagy irány a Magyar Közlöny friss, ropogós száma, IDE kattintva!

Forrás: MTI, Magyar Közlöny, 24.hu, Kormány.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb