Kikapcs

Kiállítás nyílik a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából

Kiállítás nyílik jövőre a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából, a szervezők az egykori nézők tárgyi emlékeit és személyes történeteit is várják a tárlathoz – mondta el a fesztivál sajtóreferense.

Izsák Bernadett közölte, a kerek évforduló alkalmából nagyszabású tárlatra készülnek év elején a Reök-palotában, melyen a fesztivál múltjának legemlékezetesebb előadásait elevenítik fel fotók, plakátok és különböző relikviák segítségével. Bár a színház a tünékeny pillanat művészete, a tárgyi emlékeknek köszönhetően megörökíthetővé válnak a legszebb nyári esti előadások.

A különleges kiállítás összeállításában a lelkes színházrajongók is részt vehetnek, hiszen sokan őriznek egy-egy korábbi belépőjegyet, szórólapot vagy közös fotót a kedvenc sztárjukkal. Az elmúlt évtizedek emlékeit, dokumentumait, vagy akár személyes történeteit várja a fesztivál. A beküldött emlékek nemcsak a kiállításon, de az online felületeken is láthatók lesznek majd.

A szegedi Dóm téren 1931. június 13-án rendeztek először szabadtéri színházi előadást. A fesztivál megálmodói elsősorban vallásos darabokat képzeltek el a Fogadalmi templom előtti térre. Az elsőként a budapesti Nemzeti Színház társulata által bemutatott darab, Voinovich Géza Magyar Passió című műve is ilyen volt. 1939-ig nemzeti drámákra, hangversenyekre és olasz operákra épült a repertoár. A játékok 1959-es újraindulásával klasszikus operák, veretes prózai művek, népi táncjátékok szerepeltek főként a műsoron, majd 1980-tól megjelentek az új zenés műfajok is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb