Mindenmás

Kevesebb mint 100 ezer forintból megoldható a teljes fűtési szezon

Megérkeztek a hideg éjszakák, és a szegedi levegő minőségen is megérezhető, hogy bizony beindultak a fűtési rendszerek is a városban. Nemcsak környezetvédelmi szempontokból, hanem költséghatékonyság miatt is ideje lenne leszámolni a fával, szénnel, gázzal fűtéssel. A most elérhető legjobb megoldásokról kérdeztük a klímatechnikai szakembert.

Míg egy konvektorral fűtött lakás téli fűtésdíja 30-40 ezer forint körül is lehet havonta, egy megfelelő fűtési funkcióval is bíró klíma nem fog 10-15 ezer forintnál több rezsit termelni.” – mondta el a Szeged365.hu-nak Huszka Péter, a Petiklíma tulajdonosa, aki szerint viszont a hőszivattyús rendszerekkel még szebb számokat lehet elérni.

MI IS A HŐSZIVATTYÚ?

A hőszivattyú olyan berendezés, amely az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, és azt magasabb hőmérsékletű helyre továbbítja. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során a hűtési energiát fűtésben fel lehet használni. Hétköznapi nyelven szólva úgy kell elképzelni, mint egy olyan hűtőgépet, amelynek nem a hideg oldalán elvont, hanem a meleg oldalán leadott hőt használják.

A legtöbb klasszikus fűtéstípus a szoba levegőjét melegíti fel, amit a hideg falak könnyen visszahűtenek, így sok energiát és ezzel együtt pénzt is elveszítünk azon, hogy valóban, tartósan felmelegedjen a lakásunk. Ezzel szemben a hőszivattyús rendszerek nagy előnye, hogy télen a fűtést, nyáron pedig a hűtést oldja meg a falból, sőt a használati melegvizet is előállítja, és a padlófűtést és a radiátorokat is kellő hővel látja el.

A hőszivattyú másik nagy előnye, hogy nem igényel megújuló energiaforrásokat, működése közben nem keletkezik égéstermék, így nem alakul szén-monoxid veszély, és a kéményseprőnek és a gázszámlának is búcsút lehet inteni egy életre. A hőszivattyú ugyanakkor napelemes rendszerrel vagy jól kiépített fűtésrendszerrel kombinálva éri el a legnagyobb hatásfokát.

“A hőszivattyú nem csodaeszköz, egy jól átgondolt és alaposan kiszámított rendszerben működik megbízhatóan, ilyenkor viszont egy családi ház esetében hatalmas összeget lehet vele megspórolni, három-négy fűtési szezon alatt visszahozza az árát.” – tette hozzá Huszka Péter.

A szakember szerint egy átlagos családi ház esetében a jól megtervezett és kiépített hőszivattyúval százezer forintnál is jóval kevesebből ki lehet hozni a téli fűtésszezont, de minden épületnél egyedi megoldást kell kivitelezni, így leginkább az új építésű házak és társasházak részére ajánlja a hőszivattyús technológiát, amelynek előzetes felmérését a Petiklíma ingyenesen vállalja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb