Közélet

Operatív törzs: sokan szegik meg a kijárási korlátozást, szűrőbuszok segítik a tesztelést

Mindenkinek személyes felelőssége, hogy védekezzen a fertőzés ellen – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt kérte: “ne a kiskapukat keressük, hanem értsük meg a védekezés lényegét, és azt, hogy ebben mindannyiunknak fontos szerepe” van. A cél az egészségügyi ellátórendszer megkímélése és ennek érdekében a fertőzés átadásának megakadályozása minden hatékonynak tartott eszközzel – emelte ki. A tisztifőorvos azt javasolja, hogy ott is érdemes maszkot viselni, ahol ezt jogszabály nem írja elő.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomásokat is szolgálatba állítottak. Csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégére pedig már hat helyen lesznek jelen a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai. A szűrőállomásokat azonban csak azok vehetik igénybe – tette hozzá -, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Hozzátette: az Országos Mentőszolgálat munkatársai veszik fel a kapcsolatot szűrésre váróval, és konzultációt követően ők döntik el, hogy a mobil szűrőállomáson tesztelnek, vagy a mentőszolgálat szűrőegysége házhoz megy a beteghez.

KÖZEL 400-AN SZEGTÉK MEG EDDIG A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁST AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN

A rendőrök 324 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt az elmúlt 24 órában – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a kijárási tilalmat megszegők közül 39 embert figyelmeztettek, 170 bírságot szabtak ki és 115 szabálysértési feljelentést tettek. További három embert a rendőrök feljelentettek közterületi csoportosulás szabályainak megsértése miatt.

Kitért arra is, hogy a szerdától hatályba lépett védelmi intézkedések új eleme, hogy a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken, fővárosi kerületekben a polgármesterek dönthetnek a közterületi maszkhasználatról, ennek betartását is ellenőrzik. Csütörtökön 18 esetben intézkedtek ezzel összefüggésben, öt embert figyelmeztettek, 13-at pedig helyszíni bírsággal sújtottak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb