Mindenmás

Napi pakk, szombat: ma is lesz Bárka, jobb, ha elkerülöd a Belvárosi hidat

Ma még zajlik az építkezés a Belvárosi hídon, így jobban teszed, ha időben útnak indulsz. Borongós nappal kezdődik a hétvége, de legalább lesz kézműves vásár a Fokán. Fújd meg a kávét, és kezdd a napot a Szeged365 legfrissebb híreivel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Aliz, Erzsébet, Huba, Jozafát, Klementina, Vanda, Zdenkó – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 255 éve született Robert Fulton amerikai mérnök, feltaláló, az első működő gőzhajó megalkotója.
  • 180 éve Párizsban megszületett Claude Oscar Monet francia impresszionista festő.
  • 172 éve látta meg a napvilágot Wekerle Sándor politikus, miniszterelnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.
  • 169 éve megjelent Herman Melville regénye, a Moby Dick.
  • 161 éve elkészült a fizikus és feltaláló Jedlik Ányos dinamója. Csallóközben, Jedlik István néven született a világhírű fizikaprofesszor. Az Ányos nevet a bencés rendben kapta, miután 1817-ben Pannonhalmára ment teológiát tanulni. Ezzel párhuzamosan Pesten fizikát, matematikát, filozófiát és történelmet is tanult, így 1822 őszén Pesten bölcsészdoktorrá, Győrött pedig tanárrá avatták. 1825-ben szentelték pappá, majd a győri akadémián tanított, ahol számos elméletet és találmányt dolgozott ki. Az ő nevéhez fűződik többek közt a szódavíz-előállító készülék és a forgómotor feltalálása. 1831-től a pozsonyi akadémián, 1840-től pedig a pesti egyetemen tanított, közben foglalkozott fénytannal, elkészítette a szén-cink elemet és megjelent Súlyos testek természettana című könyve is. Dinamóját 1859-ben készítette el, élete hátralevő negyven évében pedig összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen.
  • 71 éves lett James Young, a Styx zenekar gitárosa és énekese.
  • 53 éve egy estén lépett fel a Jimi Hendrix Experience, a Pink Floyd, a Move, a Nice és az Amen Corner.
  • 23 éve először lehetett magyar részvényt vásárolni a New York-i tőzsdén. A Matáv papírjai kerültek forgalomba 730 Ft-os áron.
  • 22 éve házasságot kötött Carmen Electra és Dennis Rodman. Egy év múlva elváltak.

BORONGÓS LESZ EZ A SZOMBAT

Sok változatossággal nem készül az időjárás szombaton sem: párás és ködös lesz a reggel, borongós idő lesz nap közben, és időnként szitálásra is számíthatunk. Ha kirándulni terveztél, dobd be a csomagtartóba az esernyőt is!

MÁRTON NAP ÉS BÁRKA? JÓ PÁROSÍTÁS!

Lassan két hónapja annak, hogy óriási sikerrel dübörög a szegediek körében a Bárka Kézműveskikötő néven futó vásár, amelynek kéthetente a Foka ad otthont. A negyedik alkalom azonban még különlegesebb lesz, mint az eddigiek. Az egyedi, vagány kis piacon ezúttal a sok, színes portékát egy Márton-napi lakoma spékeli majd meg.

MA MÉG JOBB, HA ELKERÜLÖD A BELVÁROSI HIDAT

Pénteken óriási dugót okozott, és ma is folytatódik a munka a Belvárosi hídon. A szakemberek a dilatációs szerkezetet javítják, a forgalom egy sávon halad, lámpás irányítással.

ÚTNAK INDULTUNK, HOGY MEGLEPJÜK A SZEGEDI HŐSÖKET

A szegedi Trója Ételbárral közösen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II-es kórházának dolgozóit leptük meg finom, egészséges és tápláló gyros tálakkal. A különítményünk ettől a perctől kezdve csakis azon dolgozik, hogy minél több Szegedi Hős érezhesse, mennyire fontos nekünk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb