Közélet

Ma reggeltől 93 kórházban lesznek katonák, köztük Szegeden is

Hétfőtől 93 kórházban lesznek katonák, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en. Információink szerint Szegeden az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II-es kórháza érintett, a honvédek elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek mától és segítenek a hőmérőzésben is.

Benkő Tibor kiemelte, a katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd. A Magyar Honvédség kollégái a kórházi funkciók mellett határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek – közölte a miniszter.

A fegyverrel járőröző katonák kapcsán kiemelte: a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet. Elmondta, a szolgálati szabályzatok 1974-től kezdve kimondták, és a 2005-ös HM-utasítás is azt rögzíti, hogy a katona az őrszolgálatot, a járőrfeladatot egyéni felszerelésben kell, hogy végrehajtsa. Ebben semmi új nincs – mutatott rá a miniszter.

Olvasnál még arról, mi a kórházakba és közterületekre vezényelt honvédek feladata? Kattints a hétvégi cikkünkre:

Forrás: MTI, M1

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb