Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: így lett a szegedi kötődésű, ismert híradósból könyvesbolt tulajdonos

Szabados Ági ma kétségkívül Magyarország egyik legközismertebb arca. Szegeden végzett tanulmányait követően televíziós pályafutása is a Napfény Városában vette kezdetét. Elmondása szerint Szeged – amely rengeteget adott neki – egy sokkal fontosabb hely a számára, mint Kiskunhalas, ahol született. Nyolc évvel ezelőtt azonban a fővárosba költözött, ahol azóta heti több alkalommal ismerteti a legfrissebb és legaktuálisabb híreket az RTL Klub Híradójában.

A közösségi média szerepének átalakulása viszont rá is hatást gyakorolt. Ezért úgy döntött, valahogy megpróbál hasznos tagja lenni a platformoknak úgy, hogy közben belecsempészi az irodalom, azon belül is, az olvasás szépségét és fontosságát.  Így vált belőle a “Nincs időm olvasni kihívás” Facebookos csoport megálmodója, a mozgalom kapcsán kiadott Olvasónapló szerzője és az éppen néhány napja megnyitott Libertine Könyvesbolt tulajdonosa.

Az olvasás és a könyvek iránti szeretete gyermekkorára nyúlik vissza. Négy évvel ezelőtt létrehozta a “Nincs időm olvasni kihívás” nevű Facebookos csoportot és a mozgalom kapcsán kiadta Olvasónaplóját, idővel elvégzett egy irodalomterapeuta képzést, majd a Pécsi Tudományegyetemen egy egyéves, könyvmenedzsmentre épülő képzést is. Emellett a már említett „Lapozz a 99-re!” nevű podcast műsora is irodalomi beszélgetésekre épül.

Fotó: Szabó Dávid

Mit jelent számodra az olvasás?

Számomra az olvasás egyenlő a létezéssel, a fejlődéssel. Ezért mindig nagyon fontos, hogy olyan könyveket vegyek a kezembe, amelyek hatást gyakorolnak rám: elgondolkodtatnak, élményt szereznek, tanítanak. Valahol én magam is ilyen vagyok, szeretek hatást gyakorolni másokra. Az olvasás iránti szeretetem egyébként a gyermekkoromra nyúlik vissza. Ám idővel nekem is meg kellett tanulni jól olvasni. Meg kellett tanulni kiválasztani a legmegfelelőbb olvasmányt és beosztani az időt, amit az olvasásra szánok. Ma már elmondhatom, hogy nagyon sok érdekes helyzetben képes vagyok akár néhány sor elolvasására is, még akkor is, ha ez időben csupán 5-8 percet jelent. Pont emiatt, mindig van nálam egy könyv, amihez ilyenkor odanyúlhatok. Ez motiválta a “Nincs időm olvasni kihívás” felület létrehozását is. Azt viszont én magam sem gondoltam volna, hogy nagyon rövid időn belül, szerte az országból több ezren csatlakoznak majd a csoporthoz, azt meg pláne nem, hogy ennek aztán több, hasznos és tudatos hozadéka is lesz majd.

Tulajdonképpen ennek a bizonyos csoportnak köszönhető az általad megálmodott Olvasónapló, a „Lapozz a 99-re” irodalmi beszélgetős műsor, az, hogy irodalomterapeuta lettél és könyvmenedzsmenttel kezdtél el foglalkozni, illetve, hogy néhány napja, Budapest egyik ikonikus helyén könyvesboltot nyitottál.

Igen, ez így van. A Libertine Könyvesbolt Budapesten a Margit-híd budai hídfőjénél található, három napja nyílt meg és könyvkiadóként is üzemel. Ez egy apró kis hely,  belépéskor gyakorlatilag egy nappali köszön vissza a könyvek szerelmeseire. A kanapé, az óriási könyvespolcok, ahol a kínálat egyébként jó részt tematizálva van, a kiegészítők, az arany kis létra, mind-mind az otthonos életérzés célját szolgálják.  Szeretnék minél több időt eltölteni majd az üzletben, szeretnék közvetlen kapcsolatot ápolni az olvasókkal és örömet, élményt okozni a számukra egy-egy beszélgetéssel, azzal, hogy könyvet ajánlok nekik, hogy ismertetem a saját olvasásélményeimet és tapasztalataimat. Nyilván a jelenlegi helyzetre való tekintettel erre egyelőre csak korlátozott mértékben van lehetőség, mégis az elmúlt napok tapasztalatai és már a visszajelzések is azt mutatják, hogy megérte küzdeni az álomért.

Fotó: Szabó Dávid

Mit jelent számodra a siker?

Rendkívül fontos dolog számomra a siker, ez az egyik mozgatórugóm, e nélkül nagyon nehéz lenne az élet, viszont azt gondolom, hogy a siker relatív. Nekem szerencsém van, ugyanis sok sikerhez köthető élményem van, ennek ellenére azt is sikernek élem meg, hogy egészséges vagyok, hogy jó könyveket tudok olvasni és persze, hogy megnyithattam ezt a könyvesboltot.

A siker irányába vezető út számodra mennyire volt nehéz, akadályokkal teli és kellett-e “árat” fizetni érte?

Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis mindig jókor voltam, jó helyen, illetve megláttam a lehetőségeket, bár azt hiszem, hogy sokszor  inkább a döntéseinken múlik minden. Alapesetben viszont bátrabb embernek tartom magam az átlagtól, ezt bizonyíthatja talán az is, hogy a koronavírus ideje alatt meg mertem nyitni a könyvesboltomat. Volt egy jó ötletem, amit nem szerettem volna elengedni. Persze azért én is ütköztem már akadályokba a pályafutásom során. Dönthettem volna többször is úgy, hogy feladom, én azonban hiszek abban, hogy ezek az akadályok kellettek azokhoz a bizonyos sikerhez. Az ember azt hiszem nem értékeli eléggé mindezt, ha nincs előtte akadály. A célokért és az álmokért meg kell tanulni küzdeni, át kell tudni ugrani a buktatókat.

Amennyiben meg kellene azt fogalmazni, hogy jelenleg mi az, amivel a sok-sok minden közül, amivel foglalkozol a legboldogabbá tesz, mit mondanál?

Azt kell, hogy mondjam, hogy jelenleg mind ugyanolyan boldoggá tesz. Úgy a híradózás, a hírekben való forgás, mint a könyvek világában való elmerülés egyaránt örömet okoz.

Fotó: marieclaire.hu, vasarnap.com, kiasalfold.hu, impulzivmagazin.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb