Közélet

Több, mint 4 milliárdból épül infektológiai központ Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem újabb egészségügyi mérföldköve lesz az a beruházás, amelynek eredményeképpen infektológiai klinika és oktatóközpont épül Szegeden. Az intézményben a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik majd és egy új, önálló egyetemi tanszék is működni fog. A Magyar Közlöny november 17-én megjelent számából kiderül, hogy a kormány egyetért azzal, hogy a beruházásra szükség van és erre 4 171 540 255 forintot biztosít a Napfény Városának.

Így az SZTE Infektológiai Központja lesz a dél-alföldi régió egyetlen olyan egészségügyi centruma, ahol a fertőzésben megbetegedett gyermekek és felnőttek speciális ellátását elvégezhetik majd. Sőt, ez a centrum színvonalában is versenyképes lesz más, hasonló európai intézményekkel.

A Szegedi Tudományegyetem célja ezzel egy olyan, a 21. század kihívásainak megfelelő infektológiai központ kialakítása, amely minden elemében megvalósítja az infekció kontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelveit, és egyúttal képes havária helyzetek esetén – legyen az egészségügyi (járvány) vagy nemzetbiztonsági (terrorizmus, migráció, baleset) – kapacitásait rövid időn belül rugalmasan bővíteni.

Fotó: Szabó Dávid

Az Állomás utca 6. szám alatti területen, 4 szinten, 4 575 négyzetméteren működik majd az új központ. Az épület földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. A beruházással megvalósítható lesz az, hogy a gyermek és felnőtt ellátást egymástól elkülönítve végezzék. Három emeleten 54 darab egyágyas kórtermet alakítanak ki vizesblokkal, a kórtermek szükség esetén kétágyasra bővíthetők. A betegszobákban kialakítható a fertőzés ellátásához – lélegeztetés, intenzív ellátás – szükséges technológia is. A kórtermek izolálhatóak, és izolálható az a hat ápolási egység is, amelyekhez egységenként 9 kórterem tartozik. A klinika építésére 2020. március 31-én jelent meg a nyílt tenderfelhívás az uniós közbeszerzési közlönyben.

Fotó: SZTE

A Szegedi Tudományegyetem egyébként a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföldi Régió infektológia ellátási képessége nem megfelelő. Ezért az SZTE kidolgozta szakmai és infrastruktúra fejlesztési koncepcióját egy új infektológiai centrum létrehozására. A magyar kormány 2017. december 22-én 76 millió forintot biztosított a projekt előkészítésre és a kiviteli tervek elkészítésére a Beruházás Előkészítési Alapból. A szegedi egyetem 2018-ban készült el a korszerű infektológiai központ terveivel. Első körben az építési területen és annak környezetében álló mintegy 800 négyzetméternyi épületet bontanak el.

Az SZTE új Infektológiai Központja megvalósításának becsült költségigénye eszközökkel együtt tavasszal még csak 1,5 milliárd forint volt. Ehhez képest a néhány napja megjelent határozatban több, mint 4 milliárd forintot biztosít minderre a kormány, amit két részben küld majd meg a kivitelezésre. A projekt 2021-re eső részére 2,475 milliárdról, 2022-ben pedig az eredeti összeg fennmaradó részről gondoskodik majd.

A fertőző betegségeket okozó mikroorganizmusok ismeretével, az ilyen betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával, illetve megelőzésével foglalkozó és a járványügyhöz kapcsolódó infrastrukturális beruházás része a szegedi egészségügyi képzések fejlesztését célzó projektnek. Az infrastrukturális fejlesztés segítségével az SZTE meg kívánja teremteni az infektológia egyetemi oktatásának feltételeit, ennek a fontos diszciplínának ugyanis a szegedi egyetemen még nincs önálló tanszéke és oktatási helyszíne.

Forrás: SZTE/Magyar Közlöny

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb