Közélet

Szeged 365 idősáv-kisokos: csakis az élelmiszerboltok, drogériák, patikák érintettek

Visszatér az idősek vásárlási idősávja, de teljesen másképp, mint tavasszal – jelentette be Orbán Viktor az Idősügyi Tanács mai ülését követő Facebook-videójában. A konkrét szabályok terén ismét volt egy-két kérdőjel, a frissen megjelent Magyar Közlöny segítségével viszont pikk-pakk tiszta képet varázsolunk – íme a Szeged 365 Kisokos újabb epizódja.

A vásárlási idősáv bevezetése csakis az alábbi üzletekre vonatkozik:

  • napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek,
  • napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek, magyarán drogériák,
  • gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, tehát gyógyszertárak.

Ezekbe az üzletekbe hétfőtől péntekig 9.00 és 11.00 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben csakis a 65 év felettiek mehetnek vásárolni. Tehát, az idősek bármikor vásárolhatnak, ráadásul a fenti idősáv csakis az övéké, úgymond, “védett” idősáv. A Magyar Közlöny egyébként ismét nyakatekert módon fogalmaz, elsőre bennünket is megkavart kicsit:

Ezek értelmében tehát a 65 év alattiak nem mehetnek be a fenti boltokba:

  • hétfőtől péntekig 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben,
  • szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben.

A fenti időpontokban a foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak. A rendelet a kihirdetését követő napon, tehát éjféltől lép hatályba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb