Szegedi Arcok

Harci kutya támadott meg egy szegedi kislányt a Derkovits fasoron – az esetről a gazdiképzőt, Putnik-Mayer Yvettet kérdeztük

Harci kutya támadott meg egy szegedi kislányt a Derkovits fasoron – az esetről a gazdiképzőt, Putnik-Mayer Yvettet kérdeztük, aki szerint minden kutyatámadás mögött nevelési probléma áll. Az Újszegeden történtek miatt a szakértőre ezúttal néhány jó tanácsért telefonon csörögtünk rá.

Olvasóink hívták fel a figyelmünket egy a Facebookon közzétett bejegyzésre, amely az Újszeged az én otthonom nevű csoportban látott napvilágot néhány órája és egy kutyatámadásról adott számot. A bejegyzést Rita tette közzé, aki röviden összefoglalta, hogy lánya szombaton az esti órákban a Derkovits fasoron sétált hazafelé, amikor is egy fehér színű, igen harcias kutya egy kertes házból kiszaladt elé és rátámadott. Rita a csoportban közzétett bejegyzésben leírta azt is, hogy az állatnak sem chipje sem pedig veszettség elleni oltása nem volt és bejegyzése alapján úgy tűnik, hogy biztos abban is, hogy nem az ő lánya az első és egyetlen áldozat, akit egyébként a harapások miatt az SBO-ra kellett szállítani.

A NEVELÉSI MÓD ÉS A KÖRÜLMÉNYEK SOKAT SZÁMÍTANAK

Putnik-Mayer Yvette, gazdiképző véleménye szerint a legtöbb ilyen esetre azért kerül sor, mert az adott gazdi nem a megfelelő módon és körülmények között tartja azt az állatot. Ezért az állatban – jelen esetben a kutyában – egy fajta félelem és menekülési vágy alakul ki. Éppen ezért esik meg az, hogy a kóborgó kutyák agresszívak és mindenféle provokáció nélkül rátámadnak a velük szembejövőkre.

A szakértő szerint nagyon fontos, egyrészt, hogy a kutyáinkat a számukra megfelelő, kellemes és minden szempontból komfortos körülmények között tartsuk illetve, hogy fektessünk időt, energiát és pénzt szellemi és fizikai fejlődésükbe, emellett pedig tegyük biztonságossá őket az egészségügyi szempontoknak megfelelő módon is.

Abban az esetben viszont, ha megtörténik a baj, fontos, hogy a megoldásig higgadt, érthető és a megfelelő módon való kommunikáció útján jussunk el.

Vagyis:

  • gondoljuk végig a támadás részleteit
  • szerezzünk meg minden lényeges infót a kutyáról a gazditól, pláne akkor, ha a támadás következtében sérüléseket is szenvedtünk
  • próbáljuk meg megismerni a körülményeket és ez alapján jogi útra terelni a dolgot

Az elmúlt napokban egyébként több, felelőtlen gazdira és kutyatámadásra is felhívtátok a figyelmünket:

Az egyik a Felső-Tisza parthoz köthető:

A másik pedig a Csaba utcához:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb