Közélet

WHO szakértője szerint jobb, ha nem találkozunk karácsonykor a szeretteinkkel

Maria Van Kerkhove-t, az Egészségügyi Világszervezet epidemiológusát nemrégiben a pandémiára való tekintettel a közelgő ünnepekről kérdezték. Az orvosnő az interjúban kiemelte: “Nincs kockázatmentes lehetőség. Magasabb és alacsonyabb kockázat van.” Ezért azt ajánlja, hogy karácsonykor ne találkozzunk a rokonainkkal.

Majd hozzátette, hogy ez csak egy jó tanács egy epidemológustól. Maria Van Kerkhove szerint ugyanis mindenkinek magának kell döntést hoznia annak tudatában, hogy megfertőzheti-e a veszélyeztetett családtagjait, akik akár bele is halhatnak a betegségbe.

A szakértő a személyes találkozások helyett viszont a virtuális karácsonyozást egy jó megoldásnak tartja. “Ha most nem is tudnak együtt ünnepelni, majd megtalálhatják a módját, ha véget ér ez az egész”.

Ám mindemellett azt is kiemelte, hogy érdemes a karácsonyi bevásárlást is átgondolnunk idén. “Lehetőleg időzítsük úgy a nagybevásárlásokat, hogy elkerüljük a hatalmas tumultust” – fogalmazott.

A WHO egyébként a kormányok belátására bízta, lazítanak-e a korlátozásokon az ünnepek alatt. Az biztos, hogy Amerikában és Európában továbbra is aggasztóak a számok, az egészségügyi ellátórendszer több országban közelít a kapacitásai határához.

Forrás: nlc.hu/444.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb