Kikapcs

“Neked Munka, nekem Álom” – idén az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának hallgatója próbálhatta ki álmai szakmáját

A Neked Munka, Nekem Álom elnevezésű pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg országszerte, arra hivatott, hogy lehetőséget biztosítson a fogyatékkal élők számára, hogy belekóstolhassanak egy teljesen új világba, megismerhessék és kipróbálhassák magukat egy fél napra álmaik szakmájában. Idén a szegedi zeneművészetis egyetemistának, a látássérült Reicher Dórának adatott meg ez a lehetőség: ma ugyanis együtt játszhatott városunk legnagyobb komolyzenei művészeivel, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaival.

A szegedi szervező Kreatív Formák Alapítvány idén az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar ötödéves hallgatójának, Reicher Dórának okozott hatalmas örömet és adott életre szóló élményt, ugyanis a program jóvoltából az oboatanárnak készülő, születése óta vak lány együtt zenélhetett a Szegedi Szimfonikus Zenekarral a Korzó Zeneházban.

A rendkívüli esemény keretein belül Reicher Dóra részt vett a zenekar próbamunkájában, Alessandro Marcello d-moll Oboaversenyének két tételét játszhatta el szólistaként a neves művészekkel együtt. Dórát a próbába való bekapcsolódásban Gégény Anett, a zenekar oboaművésze segítette. A próba végén előadásszerűen is megszólalt a mű, hangfelvétel is készült, melyet Reicher Dóra emlékül hazavihetett.

A “Neked Munka, nekem Álom” kezdeményezést a Salva Vita Alapítvány hívta életre 2015-ben Magyarországon, a nemzetközi eredetű Job Shadow Day, vagy Duo Day elnevezésű kezdeményezés alapján. A program először csak Budapesten volt elérhető, azonban 2016-ban vidéki városok is csatlakoztak a rendezvényhez, így immáron ötödik alkalommal, Szegeden is lehetőségük volt a fogyatékkal élőknek részt venni az esélyegyenlőséget segítő országos programon.

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb