Közélet

KÉSZ Csoport: egy covidos év két normál év eredményességét tünteti el

Egy covidos év két normál év eredményességét tünteti el – mondta el Vida Tamás, a szegedi érintettségű Kész Csoport vezérigazgatója a Forbes magazinnak adott interjújában, ahol a közel 40 éves családi vállalkozás alapítójával, Varga Mihállyal arról beszéltek, hogyan érintette az építőipari holdingot, amely a turizmus-vendéglátásban is érdekelt, a koronavírus-járvány.

EGY COVIDOS ÉV KÉT NORMÁL ÉV EREDMÉNYESSÉGÉT TÜNTETI EL

A 12,3 milliárd forintos becsült értékével a Forbes családi listáján 23. helyen szereplő vállalatcsoport vezetői beszámoltak arról, hogy cégüknél is a legjobban a turisztikai ágazatot érintette a járványhelyzet: Szegeden és Hódmezővásárhelyen is vannak szállodáik, ahol a nyár folyamán megugrottak ugyan a foglalási számok, de a szegmensben az árbevétel megfeleződött: Vida Tamás elmondása szerint egy covidos év két normál év eredményességét tünteti el.

Fotó: bet.hu, Varga Mihály, tulajdonos-alapító

A MENEDZSMENT NAGY RÉSZE LEMONDOTT A FIZETÉSE EGY RÉSZÉRŐL A NEHÉZ HELYZETBE KERÜLT KOLLÉGÁK TÁMOGATÁSÁRA

Varga Mihály elmondta, létrehoztak egy válságalapot a nehéz anyagi körülményekbe kerülő kollégák támogatására. “A menedzsment nagy része, nagyjából 70 ember lemondott a fizetése 20-25 százalékáról, ami bekerült az alapba, körülbelül 100 milliós nagyságrend jött össze. Van egy alapítványunk is, a SegítőKész Alapítvány, amin keresztül az igazán nehéz helyzetben lévő kollégákat támogatjuk.”

AZ EGÉSZSÉGÜGY TERÜLETÉN IS BERUHÁZNA A VÁLLALATCSOPORT

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy a vállalatcsoport fejlődése szempontjából az egészségügy területét jó iránynak tekinti. “Az újszerű területeken nem szeretnénk egyedül kezdeni. Szakmai partnereket akarunk bevonni és nyílt részvénytársaság formájában megcsinálni az üzletet. A tervezett szegedi egészségparkban például beruházásokat hajtanánk végre, de valószínűleg ezt sem egyedül, hanem szakmai partnerekkel együtt végeznénk.”

Fotó: Szabó Dávid -illusztráció

“A CÉGCSOPORT VOLUMENÉHEZ KÉPEST KEVÉS KÖZBESZERZÉSEN INDULUNK”

Az interjúban arról is szó esett, hogy a cégcsoport csak az idei évben több jelentős állami közbeszerzésen jelent meg győztesként, mint amilyen például a Szegedi Tudományegyetem bővítése. “A cégcsoport volumenéhez képest kevés közbeszerzésen indulunk, és ebből is csak keveset nyerünk el. Mi piaci alapon gondolkodunk, itthon viszont vannak olyan szereplők, akiknek a kapcsolati tőkéjük erősebb, mint a mi szakmai tudásunk. Nem akarok panaszkodni, csak azt gondolom, hogy ez nem használ a versenynek. Sok győztes cégnek nincs meg a megfelelő erőforrása és tudása a munkára, amit elnyert, ez pedig garantálja a csúszásokat, lásd például a szegedi uszodát és kézicsarnokot” – fejtette ki Varga Mihály


Fotó: magyarepitok.hu

A KÉSZ CSOPORT AZ OKTATÁSBAN IS RÉSZT VÁLLAL SZEGEDEN

Vida Tamás elmondta, a vállalatcsoport oktatási tevékenységet is végez: “jelenleg 180 diákunk van gyakorlati képzésben. Szegeden a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és a Gál Ferenc Egyetemmel szakmai ipari partnerként közösen működtetünk egy technikumot és szakképző iskolát. Három éve kezdtük az együttműködést, így az idén búcsúztatjuk az első évfolyamot, szeptemberben indult a harmadik év.”

Forrás: forbes.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb