Közélet

Merkely Béla szerint nagyjából március-április környékére túljutunk a járványon

Nagyjából március-április környékére túljutunk a járványon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol arról is beszélt, ő maga is átesett a koronavíruson, nagy fájdalmai és láza volt, valamint nagyon gyengének érezte magát.

NAGYON FONTOS AZ IDŐZÍTÉS A TERÁPIÁK HATÉKONYSÁGÁBAN

Merkely a műsorban beszélt a különböző terápiák hatékonyságáról is. Véleménye szerint a fertőzés korai szakaszában tud segíteni a remdesivir, ami félrevezeti a vírus sejtjeinek osztódását. A favipiravir enyhe, középsúlyos esetekben hatékony. Éppen ezért nagyon fontos az időzítés, figyelni kell a tüneteket és folyamatosan nézni magunkat, mert, ha rosszabbodik az állapotunk, akkor el kell menni a kórházba, hogy megkaphassuk a megfelelő terápiákat. A rektor szerint az egyik probléma, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert, ami hátráltathatja gyógyulásukat.

Fotó: hazipatika.com

1,5 MILLIÓ MAGYAR MÁR ÁTESETT A VÍRUSON

A rektor számításai szerint több mint 1,5 millió magyar már átesett a koronavírus-fertőzésen, ami nagyjából 15 százalékot jelent. Ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen 60 százalékra lenne szükség. „Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon” – mondta a műsorban Merkely Béla.

Forrás: atv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb