Blog

Napfényblog: Milyen dózisban érdemes D-vitamint szedni és mekkora mennyiségtől veszélyes a fogyasztása?

Az Egyesült Államok lakosságának mintegy 75%-a D-vitamin hiányban szenved. Ez az érték nálunk idehaza 90-95% az őszi-téli időszakban. Nemzetközileg is elmondható, hogy az emberek zöme napi 600 és 2000 NE D-vitamint vesz magához. Az, hogy ez mire és mennyire elegendő az emberi szervezet számára fontos kérdés. Számos vizsgálat történt ez ügyben a hatékony D-vitamin pótlás terén. Ezek közül emeljünk ki hármat.

Ez itt a Napfényblog, minden szombaton a Szeged365.hu-n, Pintér Zoltán szegedi vitaminspecialistával, a Napfényvitamin Szeged ügyvezetőjével, termékfejlesztési csoportvezetőjével. Vitaminok és hatásaik, immunrendszer-erősítés és táplálkozási tippek a téli időszak beköszöntével, a Covid-járvány kellős közepén, szegediektől, szegedieknek. Vadonatúj blogunkat Neked találtuk ki, ha tudatosan éled a mindennapjaid, számít az egészséged és szeretnéd ép bőrrel megúszni a járványt. 

Az első vizsgálat alanyai hetente 1-2 alkalommal vettek be 1000-2000 NE D-vitamint egy hónapon keresztül. Ez a mennyiség nem emelte a résztvevők D-vitamin szintjét.
A második vizsgálatban a páciensek napi 1000-2000 NE D-vitamint fogyasztottak négy hónapon át. Ebben az esetben már emelkedést mutattak a D-vitamin szintek.
A harmadik vizsgálat során a napi dózis már 1600 NE volt három hónapon át, mely szintén jótékony hatást gyakorolt a D-vitamin szintre. Az eredmények is azt mutatják a D-vitamin pótlás nem pár napos feladat.

Megfelelően nagy dózis 4-10 000 NE mellett is időbe telhet, míg a szervezet eléri az elégséges szérum 25-hidroxi-D-vitamin szintet, hiszen számos meghatározó faktora van a D-vitamin felszívódásnak, képződésnek, hasznosulásnak és anyagcseréjének.

  • Belek-bélhám és mikrobiom állapota (károsodása)
  • Életkor
  • Bőr pigmentáltsága
  • Bőr alatti zsírszövet mennyisége 
  • Napon töltött idő és a napsugarak által elért testfelszín nagysága
  • Évszak – napsütéses órák száma
  • Polimorfizmus – egyedi D-vitamin receptorok eltérései (személyenként)
  • Krónikus betegségek/fertőzések (önmagában fölemésztik a szervezet D-vitamin készletét)

Tekintve mindezeket érdemes megfontolni az akár napi 10 ezer NE D-vitamin fogyasztást is a feltöltési időszakban! Ahhoz, hogy valakinél a D-vitamin túladagolás elváltozásait tapasztaljuk (hiperkalcémia, szövetek elmeszesedése) hónapokon át napi 100 000 – 200 000 NE dózist kellene alkalmaznunk, ez a veszély nem sok embert fenyeget manapság! Természetesen érdemes időközönként egy szérum 25-hidroxi-D-vitamin értéket nézetni, hogy lássuk hol tartunk a folyamatban.

Tessék D-vitamint szedni! 

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

Ügyvezető igazgató, termékfejlesztési csoportvezető Vitamin Sunlight Kft.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb