Mindenmás

Napi pakk, szombat: zord lesz a hétvége, indul az adventi piac a Fokán, Rúzsa Magdi szülinap

Végre itt a hétvége, és bár a szombati időjárást nem annyira fogjuk kedvelni, de az adventi hangulatot a fényvillamossal és a kézműves vásárral már annál inkább! Ma ünnepli szülinapját Ed Harris és Rúzsa Magdi is. Készülj fel a hétvégére most is a Szeged365 legfrissebb híreivel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Stefánia, Dezdemóna, Jakab, Jákó, Jákob, Jakus, Stefi, Szókratész, Terensz, Terestyén, Trisztán – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 168 éve Debrecenben megszületett Liebermann Leó, orvos, vegyész, a magyar biokémia egyik megalapozója.  Nevéhez fűződik a magyar biológia biokémiai ágának kialakulása, több módszert is kidolgozott a különböző élelmiszerek tápanyagtartalmának, szennyeződéseinek meghatározására. Jelentősek voltak az embriokémiával és a fehérjékkel foglalkozó kutatásai is.
  • 133 éve megindult Budapest első “villamosított közúti vasút” vonala, vagyis az első villamos. A Nyugati pályaudvar és a Király utca között közlekedett a Siemens & Halske villamosjárata a Nagykörúton. A jeles esemény egy hétfői napra esett, az első villamos délután fél háromkor indult el.
  • 118 éve született Kozma László, Kossuth-díjas villamosmérnök, tudós, az első magyar számítógép tervezője.
  • 95 éve jött világra Bozsik József futballista, a Kispesti Honvéd és az Aranycsapat tagja, százszoros válogatott. 1952-ben az Aranycsapattal olimpiai bajnok lett, és játszott az “évszázad mérkőzésén” is, az angolok ellen vívott legendás meccsben. Az ötvenes évek első felében Bozsikot tartották a világ legjobb jobbfedezetének. Sok társával ellentétben 1956-ban nem emigrált, és 1962-ig, az Uruguay elleni mérkőzéssel befejezett pályafutásáig hazai színekben, itthon játszott. A Honvédnak nem csupán játékosa, de futballszakosztályának vezetője, majd a klub elnöke is volt.
  • Ma lenne 87 éves Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, a Duna TV egykori elnöke, a Nemzet Művésze.
  • 70 éves lett  Ed Harris amerikai színész, A szikla, az Ellenség a kapuknál és a Westworld szereplője.
  • 35. születésnapját ünnepli  Rúzsa Magdi vajdasági származású magyar énekesnő.

ZORD LESZ A SZOMBATI IDŐJÁRÁS

Hűvös és zord esz a hétvégi időjárás: sok pára és köd vár majd ránk szombat reggel, napközben sem emelkedik majd a hőmérséklet 4 fok fölé. Csapadék Szeged környékén nem valószínű, de szitálás előfordulhat, és a hegyvidéki tájakon akár egy kis hó is eshet majd.

ADVENTI VÁSÁRT KERESEL? IRÁNY A FOKA!

Az ország különböző szegleteiből érkeznek árusok a népszerű szegedi piacra, ahol a teljes adventi időszakban minden hétvégén péntektől – vasárnapig meghosszabbított nyitva tartással várják a szervezők azokat, akik nem szeretnék az idei évet egy jó hangulatú karácsonyi piac nélkül zárni, és szeretnék szeretteiket vagy akár önmagukat egy-egy kedves, szívből jövő kézműves ajándékkal meglepni.

ÚJRA PÁLYÁN A FÉNYVILLAMOS

Pénteken kezdetét vette az ünnepi kavalkád a Napfény Városában, a Szegedi Közlekedési Társaság pedig a karácsonyi díszekbe öltöztetett, menetrend szerinti járatokkal kapcsolódik a karácsonyi hangulathoz. Ugye egy kört te is megteszel majd velünk?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb