Közélet

Gulyás Gergely szerint akár már december 2-án tetőzhet a járvány, karácsonykor pedig találkozniuk kellene a családoknak

Karácsonykor speciális szabályokkal néhány napra lehetővé kellene tenni, hogy a családok találkozhassanak egymással, és egy hétre a beutazási korlátozáson is enyhíteni kellene, sokan haza akarnak utazni – Gulyás Gergely ezt a személyes véleményeként mondta a mai bizottsági meghallgatásán, ahol azt is kiemelte, hogy akár már december 2-án tetőzhet a járvány.

A járvány második hullámának a tetőzésére számtalan matematikai és virológiai képlet van. A konkrét ezekért viselt “felelősséget elhárítva a legszélsőségesebb verziókat tudom elmondani: az egyik oldalon december 2-a, míg a másik a másik oldalon január vége” – mondta a járvány tetőzéséről Gulyás Gergely a parlament alkotmányügyi bizottságában a miniszteri meghallgatásán, Azaz, a december eleje-január vége periódust lehet megjelölni – tette hozzá. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, bízzunk abban, hogy sikerül vakcinát szerezni, “és akkor harmadik hullám nem lesz”.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a három héttel ezelőtt bevezetett korlátozó intézkedések eredményét most lehet majd látni. A tesztelésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek tesztátlaga semmilyen nem marad el az európai átlagtól, vélhetően ennek köszönhetően a látencia is kisebb. A pedagógusok-megbetegedések adataiból lehet következtetni az országos adatokra is – mondta.

KARÁCSONYKOR SPECIÁLIS SZABÁLYOK LESZNEK

A kormány már a holnapi ülésén foglalkozik a karácsonyi járványügyi szabályokkal. Ha holnap nem tudnak döntést hozni, a következő kormányülésen, december 9-én már lesznek világos szabályok karácsonyra, attól függően, hogy a szakemberek mennyire tudják előre jelezni a járványhelyzet alakulását – jelentette ki Gulyás Gergely, aki azt is elárulta az igazságügyi bizottsági meghallgatásán – hangsúlyozottan a személyes véleményét mondva -, hogy szerinte a karácsonyi időszakra speciális szabályokat kell hozni.

“Jó lenne, ha ez a találkozásokat is érintené. Nem lesz olyan a karácsony, mint az eddigiek voltak. De a találkozásokat nyilván a családok között talán valamivel szélesebb körben is érdemes néhány napra lehetővé tenni” – jelentette ki.

A BEUTAZÁSRA VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT IS MEG KELL FONTOLNI

Gulyás Gergely szerint, mert nagyon sokan karácsonyra szeretnének hazajönni – akkor is, ha “ennek van számtalan veszélye is”. Ezt mérlegre kell tenni, de súlyos érvek szólnak amellett, hogy bő egy hétre fogadjunk el speciális szabályokat karácsonyra – mondta a miniszter a bizottsági meghallgatásán.

Fotó: MTI

GULYÁS GERGELY SZERINT AZ ELLENZÉK CSAK KONFRONTÁLÓDIK

A járvány elleni védekezéssel kapcsán feltett álhírterjesztéssel kapcsolatos kérdésre reagálva Gulyás Gergely úgy fogalmazott: “Korózs Lajos szinonímájává vált ennek az elmúlt hónapokban”.

Mint mondta, nem az ő feladata az ellenzéknek tanácsot adni, de el kell dönteniük, hogy másfél évvel a választások előtt – és a reményeink szerint néhány hónappal lezáruló világjárvány előtt -, “hogy a kormánnyal szembeni és akár a valósággal szembeni totális támadást választják, vagy pedig minimális szolidaritást mutatnak az országgal és a kormányzati szervekkel, amelyek kiveszik a védekezésben a részüket”.

Az ellenzék a kormánnyal szembeni konfrontációt választotta, de ami ennél sokkal súlyosabb, hogy a védekezésben részt vevő állami szervezetekkel, személyekkel sem jár el méltányosan – jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely a tesztelésben részt vevő egyetemistákat, medikusokat említette meg példaként, és a zalegerszegi kórházban történteket, megjegyezve: amikor tízezreket vagy százezreket kell tesztelni, akkor nagy valószínűséggel még az is igaz, hogy a több ezer iskolából lesz egy, ahol az oda kiküldött tisztviselő esetleg azt mondja, hogy csak a tanárokat teszteljük – holott ezzel ellenkező utasítás hangzott el.

“Mindig lehet találni egy-egy kivételt, de rendkívül helytelen politikai magatartás, ebből általánosítani, és megvádolni azokat, akik a védekezésben részt vesznek” – mondta Gulyás Gergely. Sajnálja, hogy az ellenzék ezt az utat választotta, ráadásul úgy, hogy (szerinte legalábbis) a politikai érdekei is ellentétesek ezzel.

Forrás: atv.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb