Blog

Napfényblog: tudtad, hogy a bélbaktériumaink képesek szervezetünk dopamin-szerotonin ellátottságát növelni és kedélyállapotunkat javítani?

Egyre több kutatási eredmény születik a mikrobiom pszichiátriai kórképek esetén kifejtett hatásairól, melyek azt bizonyítják, hogy a bélrendszerünkben élő megannyi jótékony mikroorganizmus alapvetően meghatározza közérzetünket, hangulati állapotunkat, pszichés értelemben vett terhelhetőségünket! A szakemberek egy része ezen tulajdonságaikat a szerotonin és dopamin szintünkre gyakorolt kedvező hatásuknak tudják be.

Ez itt a Napfényblog, minden szombaton a Szeged365.hu-n, Pintér Zoltán szegedi vitaminspecialistával, a Napfényvitamin Szeged ügyvezetőjével, termékfejlesztési csoportvezetőjével. Vitaminok és hatásaik, immunrendszer-erősítés és táplálkozási tippek a téli időszak beköszöntével, a Covid-járvány kellős közepén, szegediektől, szegedieknek. Vadonatúj blogunkat Neked találtuk ki, ha tudatosan éled a mindennapjaid, számít az egészséged és szeretnéd ép bőrrel megúszni a járványt. 

HOGYAN TÖRTÉNIK A DOPAMIN TERMELÉS SERKENTÉSE?

A bél mikrobiomban található jótékony baktériumok képesek támogatni testünk dopamin ellátottságát. A dopamin az idegrendszerben és a hormonrendszerben is fontos szerepet tölt be, az idegsejtek közötti jelátviteli folyamatokban kulcsfontosságú vegyület. A dopamint szokás jutalmazó hormonként is nevezni, hiszen közvetlen hatással van agyunk jutalmazó rendszerére, mely befolyásolja aktuális hangulati állapotunkat. Alacsony szintje a csökkent szerontotnin szinttel karöltve kedvez a szorongásos zavarok kialakulásának és a depressziós tünetek felerősödésének. A beleinkben élő baltériumok faji diverzitása nagyban függ a táplálkozási szokásainktól. Ha például valaki sok édességet fogyaszt, akkor az agresszív szénhidrát anyagcserét folytató baktriumok szaporodnak el a bélrendszerében. Ugyanígy, ha valaki a zöldségeket részesíti előnyben, akkor az annak megfelelő törzsek lesznek nagyobb számban jelen a bélflórájában. Amennyiben a baktériumok az anyagcseréjüknek megfelelő “kedvenc ételt” kapnak a gazdaszervezettől (akinek a döntésére egyébként hatással vannak a jótékony törzsek), akkor ezek a mikroorganizmusok a szervezetünknek fontos mikrotápanyagokat (vitaminok, aminosavak), antioxidánsokat, zsírsavakat, gyulladáscsökkentő anyagokat és egyéb faktorokat termelnek.

KIEMELKEDŐ AMINOSAVAK, AMIK ÓRIÁSI SZEREPET JÁTSZANAK

A bélbaktériumok által termelt aminosavak közül kiemelendő a tirozin (L-tirozin) és a triptofán. Ezek az anyagok a bélrendszerből felszívódva eljutnak a keringés útján az idegsejtekhez. Szerencsés dolog, hogy az idegsejtek képesek ezen aminosavakból az önmaguk egészséges működéséhez szükséges hormonokat, azaz dopamint és szerotonint is előállítani. Egyfajta önfenntartó hormontermelő rendszerként a bélflóra képes döntő mértékben hozzájárulni a hormonális egyensúlyhoz az idegi működés tekintetében. Megjegyezném, hogy a dopamin és a szerotonin termelés már a bélek falában lévő idegsejtekben megkezdődik, de az itt termelődött hormonok nem jutnak el a központi idegrendszerbe, mivel a vér-agy gát nem engedi át őket, testünk egyéb szegleteiben fejtik ki hatásukat. A kutatási eredmények száma fokozatosan nő és egyre nagyobb a remény, hogy az ún. PszichoBiotikus törzsek kiegészítő terápiás hatása komoly eredményeket fog hozni a jövőben a pszichiátriai betegségekben szenvedőknél. Bízom benne, hogy a szakma idehaza is átveszi az újkeletű megközelítést és ötvözi majd a bevált kezelési módszerekkel.

Fotó: remotiv.hu

TÉNYEZŐK, AMELYEK BEFOLYÁSOLJÁK AZ AGY DOPAMIN SZINTJÉT

Se szeri se száma már azon bizonyítékoknak, amelyek alátámasztják a bél mikrobiom összetételében bekövetkező változások és a pszichiátriai betegségek, főként a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulása közti összefüggéseket. A bélflórát alkotó fajok sokféleségének és gazdagságának csökkenése negatívan befolyásolja a szerotonerg, GABAerg, noradrenerg és dopaminerg neurotranszmissziót. Ezek közül a dopamin a kognitív funkciók, mint a döntéshozatal, a figyelem, a memória, a motiváció és a jutalom fő szabályozója. Magyarul minden olyan vegyület, mely az idegi aktivitás és számos más folyamat működésében rendkívül fontos, zavart szenved, ha a bélflóra minőségileg károsodik, azaz disbiosis alakul ki. A kutatásokból kiderül, hogy az ún. Mikrobiom-Bél-Agy tengely rendkívül fontos szerepet kap a jövőben a neuropszichiátriai rendellenességek fiziológiájának megértésében és a kezelési stratégiájukban is.

NA DE MIÉRT FONTOS A SZEROTONIN ÉS A DOPAMIN?

A szerotonin rendkívül fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a szexualitás, az étvágy és az alvás szabályozásában. Alacsony szintje minden bizonnyal hozzájárulhat a depresszió, a bipoláris zavar, a szorongás, az álmatlanság és különböző idegi zavarok kialakulásához. A dopaminnak is fontos szerepe van a mozgások koordinálásában, a motiváció kialakításában, a jutalom érzésben, a függőségek kialakulásában, a normál munkamemória fenntartásában és a végrehajtó funkciókban.

Fotó: babafalva.hu

MIK AZOK A PSZICHOBIOTIKUMOK?

Az emberi bélflórában is megtalálható jótékony törzsek közül azokat, amelyek (probiotikumként elfogyasztva) kifejezetten a jobb pszichés állapot elérését, a megfelelő agyműködést segítik elő a Bél-Agy tengely stimulációjával, illetve a pszichiátriai betegségben szenvedők állapotát is előnyösen befolyásolják, pszichobiotikumoknak nevezzük. Azonban nem szükséges pszichiátriai betegségben szenvednie valakinek ahhoz, hogy élvezze a pszichobiotikumok nyújtotta kedvező hatásokat, hiszen alapvetően egészséges, de fokozott stressznek kitett embereknél is megmutatkozik az agyra és pszichés állapotra gyakorolt pozitív hatásuk.

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

Ügyvezető igazgató, termékfejlesztési csoportvezető – Vitamin Sunlight Kft.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb