Közélet

Müller Cecília: elindult a vakcinainfó oldal, az adatok alapján úgy tűnik, hogy elértük a platót

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai ülésén bejelentette, elindult a vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol leadható a koronavírus elleni védőoltás iránti igény. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy most tetőzik a járvány, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, feltétlenül szükséges a szigorú szabályok betartása.

CSAK A MAGYAR HATÓSÁGOK ÁLTAL JÓVÁHAGYOTT BIZTONSÁGOS VAKCINA KERÜLHET FORGALOMBA

A regisztrációval egyben mindenki értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor – mondta el Müller Cecília. Közlése szerint az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Az is elhangzott, hogy eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le. Hamarosan megérkezik az egyik kínai vakcina dokumentációja is – mondta az országos tisztifőorvos. Szólt arról is, hogy egyelőre nem tudják megmondani, hogy melyik vakcinából kezdik majd el az oltásokat – tette hozzá.

Fotó: kpe.hu

TÖMEGES OLTÁS A KÖVETKEZŐ ÉV ELSŐ NEGYEDÉBEN VÁRHATÓ

A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani – mondta Müller Cecília. Fontos, hogy az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében történik majd. Egy adott oltási terv szerint fognak majd haladni – – tette hozzá.

ÖNMAGÁBAN A REGISZTRÁCIÓ NEM JÁR KÖTELEZETTSÉGGEL

Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel – mondta az országos tisztifőorvos, majd szólt arról is, hogy a betegségben meghalt 136 embernek a magyar megbetegedési viszonyoknak megfelelően oszlottak meg az alapbetegségeik. Kijelentette, hogy a kórházban kezeltek száma nem csökken, tartósan magas. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy elértük a platót, viszont ezt annak segítségével érjük el, ha továbbra is nagyon komolyan vesszük a bevezetett szabályokat.

Fotó: pixabay.com

NEM LESZ VÁLASZTHATÓ A VAKCINA

Azzal az oltóanyaggal kezdenek oltani, amit biztonságosnak találnak a hatóságok, és amely minden engedéllyel rendelkezik, így nem lesz választható a vakcina – mondta el Müller Cecília.

JANUÁR 11-ÉIG FENNMARADNAK A SZIGORÚ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Január 11-éig fennmaradnak a koronavírus-járvány elleni védekezés második ütemének szigorú védelmi intézkedései – jelentette ki szintén az operatív törzs mai ülésén Kiss Róbert, alezredes, majd az intézkedések közül kiemelte az éjszakai kijárási tilalmat, a maszkviselési kötelezettséget, a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmát, valamint az egyes üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó nyitvatartási és tartózkodási tilalmakat. Hozzátette: a szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én dönt a kormány.

Kiss Róbert arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket. Továbbra is a járvány terjedésének meggátolása, lassítása, illetve a kórházak teljesítőképességének megvédése a cél – mondta. Az alezredes azt is közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 208 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök hétfőn.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Forrás: origo.hu/MTI/koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb